blažena Antonija iz Firenc – redovnica in opatinja

sveta Antonija iz Firenc - redovnicaTretjerednica Antonija je bil več let prednica samostana v Abruzzih. Ker je zahtevala več strogosti, je leta 1447 ustanovila samostan za klarise in ga vodila več let. Potem je bila preizkušana z hudimi telesnimi in duševnimi težavami, ki jih je potrpežljivo in zgledno prenašala. Umrla je 29. februarja 1472.
Goduje 29. februarja, ob neprestopnih letih pa 28. februarja.
Vir

V Aquili (v Abruzzu), blažena Antonija iz Firenc, vdova, pozneje ustanoviteljica samostana Kristusovega Telesa, po prvotnem pravilu svete Klare, in prva opatinja.
Vir

Antonija je živela v 15. stoletju. Po moževi smrti se je kot vdova najprej pridružila tretjemu redu sv. Frančiška, nato pa ženski skupnosti v Folignu, kjer je bila kmalu imenovana za predstojnico. Po nekaj letih je bila premeščena v L’Aquilo, kjer je trinajst let vodila samostan.
V želji po strožjem življenju je nato vstopila v samostan klaris, kjer je postala opatinja. Njen duhovni vodja naj bi bil sv. Janez Kapistran. Po preizkušnjah s hudimi telesnimi in duševnimi težavami, ki jih je potrpežljivo prenašala, je umrla leta 1472. Na njenem grobu so se zgodili številni čudeži, njeno telo pa je ostalo nepoškodovano.
Vir