blažena Bronislava – redovnica

Bronislawa

Rodila se je kot Bronislawa Odrowaz v Poljskem mestecu Kamien okoli leta 1200. Bila je sorodnica svetega Hiacinta. Pri šestnajstih je po Božjem navdihu in nasvetu sv. Hiacinta vstopila v samostan Norbertink v mestecu Zwierzyniec pri Krakowu, kjer je kmalu postala vzor krščanskega življenja.  Da bi lažje premišljevala Kristusovo trpljenje, se je povzpela na hrib Sikornik blizu samostana. Ta hrib se danes imenuje hrib svete Bronislawe, na njem pa je kapela njej v čast zgrajena leta 1702. V biografiji svetega Hiacinta, ki ga je leta 1352 napisal oče Stanislaus, dominikanec iz Krakowa, je zapisano, da je na dan svetnikove  smrti (15. avgust 1257)  sveta Bronislawa imela vizijo, v kateri se je pojavil na nebu pod varstvom Božje Matere in angelov. Po več kot štiridesetih letih neutrudnega dela in molitve v samostanu, ki ju je z gorečnostjo opravljala, je 29. avgusta 1259 odšla k Bogu. Njeni posmrtni ostanki so bili položeni v samostansko cerkev in pozabljeni do leta 1612, ko so jih našli ob oltarju sv. Ane, kasneje preimenovanem po sv. Hiacintu.

Zaradi čudežev in milosti pridobljenih na njeno  priprošnjo, se je njeno čaščenje začelo hitro širiti med verniki. Zaradi številnih primerov uslišanj je papež Gregor XVI izdal odlok z dne 31. avgust 1839, da lahko Bronislawo javno častijo v škofiji Krakov.
Goduje 29.avgusta.
Vir

Pri Krakovu (na Poljskem), blažena Bronisláva, devica iz Premonstratenskega reda, ki je hotela živeti ponižno in skrito. Ko so Tatari razrušili njen samostan, je ostala sama z Bogom v kolibi.
Vir