blažena Candelarija od sv. Jožefa (Suzana Paz-Castillo Ramirez) – redovnica

Candelaria de San JoséKardinal Saraiva Martins, prefekt Kongregacije za svetnike, je v imenu svetega očeta v nedeljo 27.aprila 2008 v Caracasu razglasil za blaženo božjo služabnico Candelario sv. Jožefa, ali s civilnim priimkom Suzano Paz Castillo Ramìrez, ustanoviteljico Sester karmeličank tretjega reda v Venezueli. Evharistično slavje je na baseballskem stadionu vodil nadškof v Caracasu kard. Jorge Urosa Savino.
Nova blažena izhaja iz meščanske družine narodnega heroja Simona Bolivarja, ki je zelo zaslužna v zgodovini Venezuele. Živela je v desetletjih bojev, krvi, trpljenja in državljanskih vojn. Kot redovnica je bila izjemno praktična in je hitro zaslutila najgloblje potrebe revnih in bolehnih deklet in je zanje ustanovila primerne zdravstvene in vzgojne ustanove. Najbolj se je odlikovala v ljubezni najprej do sosester, pa tudi po skrajnem notranjem in zunanjem uboštvu, ki ga je pokazala predvsem s tem, da se je odpovedala službi vrhovne predstojnice, pa tudi s pogostimi potovanji, med katerimi je prosjačila za potrebe ustanov, ki so jih vodile sestre.
Beata Candelaria di San GiuseppeNova blažena, Candelaria sv. Jožefa, se je rodila 11. avgusta 1863 v Altagracia de Orituco v škofiji Caracas. Ko je bila stara 16 let, je prejela prvo sv. obhajilo. Duhovno jo je vodil župnik Alberto Gonzales, ki je v njej spodbujal pobožnost do Matere Božje v Candelaria. Leta 1906 je s štirimi prijateljicami stopila v samostan v Altagracia de Orituco in si nadela ime Candelaria sv. Jožefa. Prve redovne zaobljube je položila, 31. decembra 1910, večne pa na isti dan čez šest let. Od takrat se je vsa posvetila službi revnih in bolnih. V spletu okoliščin je prišla v stik s karmeličansko duhovnostjo in je zaprosila, da bi vstopila h karmeličankam kot ustanoviteljica Karmeličank tretjega reda v Venezueli. Dovoljenje je dobila leta 1925, julija naslednje leto je nova redovna skupnost dobila karmeličansko obleko. Umrla je izčrpana od mnogega dela in v duhu svetosti leta 1940.
Vir