blažena Jakoba Frangipani (Settesoli) – tretjerednica

Življenje te mogočne in ugledne rimske plemkinje se je popolnoma spremenilo nekega dne leta 1209, ko je na vrata njenega doma s svojimi brati potrkal sveti Frančišek. Gostoljubno jih je sprejela, bila očarana nad Frančiškom, ki je v uboštvu zaradi Kristusa našel svojo srečo, prevzeta je bila nad njegovimi pridigami, tako da ju je poslej vse do Frančiškove smrti vezalo iskreno in globoko duhovno prijateljstvo. Frančišek in njegovi bratje so bili pri njej vedno dobrodošli in zaželjeni gosti, zanje je skrbela, zbirala hrano in jim krpala obleko. Pridružila se je tretjemu redu in začela živeti po nasvetih sv. Frančiška, sprva še v svoji palači v Rimu, po Frančiškovi smrti pa se je preselila v Assisi in tam živela skrito, dokler se tudi sama ni preselila v večnost.

Ime: Ime Jakoba je ženska oblika moškega imena Jakob. Izvor imena ni jasen; izhaja iz latinščine oz. grščine in hebrejščine, pomenilo pa naj bi: »On drži za peto« (dvojček Jakob je pri porodu držal svojega brata Ezava za peto); pomeni lahko tudi »Bog naj varuje«.
Rodila se je leta 1190 v Torre Astura v Italiji,  umrla pa leta 1273 (verjetneje leta 1239) v Assisiju.
Družina: Rodila se je v plemeniti rimski rodbini, ki je izhajala iz rodu normanskih vitezev. Poročila se je z Gracijanom Frangipanijem iz mogočne velikaške rodbine, ki je bila večkrat v veliko pomoč papežem. Imela sta dva sinova, Jakoba in Janeza.
Skupnost: Bila je Frančiškova tretjerednica. Pravijo, da je Frančišek prav zaradi nje ustvaril tretji red za kristjane v svetu, ki živijo po zgledu sv. Frančiška, pa kljub temu ostajajo v svetu, v svojih družinah in pri svojem delu.
Zavetnica: nima posebnega patronata.
Kreposti: Bila je plemenita, globoko verna in prisrčno vdana Cerkvi, ubožna in ponižna ter velika dobrotnica ubogih in revnih, zlasti Frančiška in njegovih bratov.
Vzdevek: Bila je močnejše postave in zelo energična, zato se je je prijel vzdevek »brat Jakoba«.
Upodobitve: Njena najbolj znana upodobitev je freska v baziliki sv. Frančiška v Assisiju, ki jo prikazuje v spokorni obleki frančiškanske tretjerednice, prepoznamo pa jo po tem, da ima v svetniškem siju upodobljenih sedem sonc v spomin na njen dom (Sette Soli).
Goduje: 8. februarja.
Grob: Pokopana je v kripti bazilike sv. Frančiška v Assisiju, nasproti svetega Frančiška. Nad grobom je napis: Tu počiva Jakoba, sveta in plemenita Rimljanka.

Misel: »Za popolno življenje si lahko človek prizadeva kjerkoli. Revščina je povsod, zato lahko tudi povsod delaš dobra dela ljubezni. Šteje to, kjer si. Imaš moža in dva otroka. To je čudovit okvir za svetniško življenje.« (sv. Frančišek Jakobi)
Vir