blažena Marija Elizabeta Turgeon – redovnica in ustanoviteljica

blažena Marija Elizabeta Turgeon - redovnicaV Kanadi je bila 26. aprila 2015 med blažene prišteta Marija Elizabeta Turgeon. Gre za redovnico, ki je živela v letih od 1840 do 1881, ustanoviteljico kongregacije sester Naše Gospe rožnega venca. Kot papežev predstavnik je beatifikacijo vodil kardinal Angelo Amato, prefekt Kongregacije za zadeve svetnikov. Le-ta je novo blaženo predstavil tudi za Radio Vatikan.

Marija Elizabeta Turgeon je leta 1870 na željo škofa Jeana Langevina v Rimouskiju prevzela vodstvo novoustanovljenih podeželskih šol. V škofiji, ki se je tri leta pred tem odcepila od quebeške, je med verniki namreč prevladovalo versko neznanje in omenjene šole so nastale z namenom, da bi te razmere izboljšali. Turgeonova, ki je bila na čelu skupine učiteljic, je bila nekdanja škofova učenka. Bila je krhkega zdravja, toda obdarjena z veliko razumnostjo in drznostjo.

Duhovnost vsakdanjega življenja, usmerjena na bistveno

Navkljub kratkemu življenju – umrla je pri 41 letih – je bilo njeno delo intenzivno. V revnih in odročnih šolah se je posvečala krščanski vzgoji najmlajših. Zaznamovala jo je posebna dobrota do vseh, ki so potrebovali krščansko izobrazbo in formacijo. Po Amatovih besedah so najpomembnejši vidiki njene svetosti štirje: »Iskanje in sprejemanje Božje volje; poslanstvo, osredotočeno na krščansko izobrazbo in vzgojo najmlajših; življenje vere, upanja in dejavne ljubezni; združenost z Bogom v molitvi.« Njena duhovnost je bila »duhovnost vsakdanjega življenja, usmerjena na bistveno«. Bila je v šoli Jezusa, dobrega pastirja.

Da bi postali dobrotniki bližnjega v potrebah
Njene duhovne hčere danes v kontemplaciji in posnemanju svoje ustanoviteljice lahko najdejo »navdih za prenovljeno in veselo življenje posvečenosti ter poslanstva«. Vsem nam, kot je še poudaril kardinal Angelo Amato, pa blažena Marija Elizabeta Turgeon kot dediščino zapušča »povabilo, da bi postali dobrotniki bližnjega v potrebah, tako kot je bila ona«.
Vir

Spletna stran Kongregacije sester Naše Gospe rožnega venca