blažena Marija Luiza Elizabeta de Lamoignon – redovna ustanoviteljica

blažena Marija Luiza Elizabeta de Lamoignon - redovna ustanoviteljicaRodila se je v Parizu, v plemiški in bogati družini, ki jo je zaznamovala tudi goreča katoliška vera. V skladu s tistim časom so jo starši še kot zelo mlado poročili z bratrancem Edouardom Françoisom Molo, ki je bil grof. Imela sta pet otrok. Njeno življenje je globoko prizadela moževa smrt med francosko revolucijo. Vendar je njegovim krvnikom s pomočjo svoje vere odpustila. Ko so otroci odrasli, je ustanovila dobrodelno ustanovo, ki je bila posvečena vzgoji zapuščenih deklet. Za vodstvo te ustanove pa je ustanovila tudi red sester dejavne ljubezni, hčera sv. Alojzija (Soeurs de la Charita, Filies de Saint Louis).
Obred beatifikacije bo vodil kardinal Angelo Amato, prefekt Kongregacije za zadeve svetnikov. V pogovoru za Radio Vatikan je povedal, da nova blažena vse nas vabi, da »bi živeli življenje milosti in sodelovali pri gradnji civilizacije ljubezni z našim osebnim posvečevanjem, da bi bili tudi mi goreče svetilke dejavne ljubezni in dobrote«. Kardinal je o njej dejal, da so njene naravne vrline in milostni darovi obrodili sadove, ker je govorila »jezik evangeljske dejavne ljubezni«. Le-ta vabi, da bi dali lačnim jesti, žejnim piti, da bi pomagali ubogim, poučevali neuke in najmanjše vzgajali na poti kreposti. Nova blažena je »plemenitost in bogastvo svoje družine preoblikovala v plemenitost in bogastvo dejavne ljubezni do ubogih«.
»Njena osebna svetost je tako dobila konkreten odsev v družbi.« In sicer preko zaščite zapuščenih otrok, njihove vzgoje, priprave na delo in preko privajanja na dobro ter pošteno skupno življenje v družbi. Njene duhovne hčere, je še povedal kardinal Amato, so povabljene v današnjem času posnemati njen zgled v hrepenenju po svetosti in apostolatu dejavne ljubezni. »Cerkev in družba danes potrebujeta svetnike, ki razstrupljajo človeštvo, ponižano zaradi zla malikovanja, sovraštva, razprtij, ljubosumnosti. Svetniki tem delom mesa nasprotujejo z deli Duha, katerih dobrodejni sadovi so ljubezen, veselje, mir, velikodušnost, dobrotljivost, ljubeznivost, zvestoba, krotkost, samoobvladovanje« (glej Gal 5,16-25).
Vir