blaženi Angelo Cuartas Cristobal in tovariši – bogoslovci in mučenci

blaženi Angelo Cuartas Cristobal in tovariši - bogoslovci in mučenci9. marca 2019 je v španskem mestu Oviedo potekala beatifikacija Angela Cuartasa Cristobala in osmih tovarišev, bogoslovcev, ki so bili umorjeni iz sovraštva do vere v 30-ih letih prejšnjega stoletja. Slovesno sveto mašo je vodil kardinal Angelo Becciu, prefekt Kongregacije za zadeve svetnikov. V homiliji je poudaril, da zgled novih blaženih govori predvsem današnji Cerkvi, ki potrebuje bogoslovce, duhovnike, posvečene osebe in pastirje, ki bi bili v daritvi svojega življenja tako velikodušni kot mučenci iz Ovieda.

Novi blaženi stari od 18 do 24 let
Kardinal je na začetku homilije spomnil na prebrani evangeljski odlomek o klicu apostola Mateja, predvsem na dejstvo, da je odgovoril na en sam Jezusov stavek: »Hodi za menoj!« Tudi novi blaženi, ki so bili stari med 18 in 24 let, so slišali Učiteljev glas ter so velikodušno odgovorili na božji klic, naj gredo po poti, na kateri bodo postali Gospodovi duhovniki.

Niso se bali izpovedati svoje ljubezni do Kristusa
Vendar pa je tisti »Hodi za menoj!« v določenem trenutku terjal večjo in pogumnejšo razpoložljivost; in oni so ponovno rekli »da«. Niso se obotavljali, da bi izpovedali svojo ljubezen do Kristusa, z njim so šli na križ ter do konca podarili svoja mlada življenja. Bili so žrtve krutega nasilja, ki je bilo zaznamovano z razvnetim protikatoliškim sovraštvom, katerega namen je bil odstraniti Cerkev in posebej kler. Njihovim preganjalcem in morilcem je zadostovalo dejstvo, da so bili bogoslovci, da so si dali duška in jih umorili.

Smrt je nov začetek življenja, ki prihaja od Boga
Kot je poudaril kardinal Becciu, so bili novi blaženi vedno odločeni slediti svoji poklicanosti, kljub ozračju verske nestrpnosti ter zavedanju nevarnosti, ki jih čakajo. V tistem času je biti klerik pomenilo biti obsojen na smrt, kar se je lahko zgodilo takoj ali čez čas; tako tudi glede usode, ki je čakala bogoslovce, ni bilo nobenega dvoma. Vendar pa telesna smrt novih blaženih ni uničila. Smrt pomeni nov začetek tega življenja, ki prihaja od Boga. Smrt teh nedolžnih z močjo oznanja posebno resnico, o kateri govori prerok Izaija: »Gospod te bo vedno vodil in ti sitil dušo v suhih krajih, okrepil ti bo kosti in postal boš kakor namakan vrt« (58,11).

Ljubezen do Kristusa prevlada nad vsakršno izbiro
V teh bogoslovcih iz preprostih krščanskih družin »Cerkev danes prepoznava tisto luč, ki je žarela v temini noči in še naprej razsvetljuje pot vernikov danes,« je poudaril prefekt Kongregacije za zadeve svetnikov ter dodal, da je njihovo pričevanje zelo aktualno: »Pred težavami niso bežali, ampak so izbrali zvestobo Kristusu. Sporočilo teh bogoslovcev mučencev govori Španiji in govori Evropi, ki ima krščanske korenine. Spominjajo nas, da ljubezen do Kristusa prevlada nad vsakršno izbiro in da lahko doslednost v življenju vodi tudi v smrt. Spominjajo nas, da se ne sme sprejemati kompromisov in da ne obstaja nobena človeška avtoriteta, ki bi se mogla meriti s primatom Boga.«

S svojo krvjo so dali sijaj duhovništvu
»S svetostjo življenja novi blaženi govorijo predvsem današnji Cerkvi. Oni so s svojo krvjo dali sijaj duhovništvu. Vse nas vznemirjajo škandali, ki kazijo obličje Kristusove Neveste. Potrebujemo bogoslovce, duhovnike, posvečene osebe in pastirje, kot so ti mučenci iz Ovieda. Potrebujemo odkrite in brezgrajne duhovnike, ki vodijo duše k Bogu in ne povzročajo trpljenja Cerkvi,« je sklenil homilijo med beatifikacijo kardinal Becciu.
Vir

Ángel Cuartas Cristóbal, 24 let,
Gonzalo Zurro Fanjul, 21 let,
Mariano Suárez Fernández, 23 let
Jesús Prieto López, 21 let,
José María Fernández Martínez, 19 let,
Juan José Castañón Fernández, 18 let,
† Oviedo, 7 oktober 1934

Luis Prado García, 22 let,
† Gijón, 4 september 1936

Sixto Alonso Hevia, 21 let,
† Ventanielles, 27 maj 1937

Manuel Olay Colunga, 26 let,
† Villafría, 22 september 1937

Vir