blaženi Janez Cornelius in tovariši – duhovnik, redovnik, laiki in mučenci

blaženi Janez Cornelius - duhovnik, redovnik, in mučenecAngleški mučenec John Cornelius (Janez Kornelij) (1557–1594) je v zaporu izrekel redovne zaobljube, samo nekaj dni preden je bil obešen in razčetverjen. Jezuite je srečal med študijem v Rimu leta 1580. Zaprosil je za vstop v noviciat, vendar zaradi takratnih navad ni mogel zapustiti ljudi, katerim je služil, da bi odšel v noviciat v Flandrijo. Preden je torej lahko odšel v noviciat, so ga v gradu Dorsetshire v lasti družine, ki mu je že leta dajala zavetje, aretirali in obsodili na smrt, češ da je zagrešil veleizdajo z maševanjem in spreobračanjem ljudi nazaj v katoliško vero.
Kot sin irskih staršev je živel v Cornwallu. Njegovo pravo ime je bilo John Conor O’Mahony, uporabljal pa je svoje drugo latinizirano ime. Izključili so ga iz Exeter Collegea v Oxfordu, ker je bil katoličan. Odšel je na celino, da bi nadaljeval študij. Potem ko je bil v Rimu posvečen v duhovnika, se je vrnil v Anglijo in se naselil pri gospodu John Arundellu, od koder je pričel delovati. Sledil je navodilom patra Henryja Garneta, predstojnika jezuitov na Angleškem, obenem pa čakal na dovoljenje, da lahko vstopi v noviciat. Še preden ga je dobil, so ga zaprli. Eden izmed hišnih služabnikov ga je izdal oblastem in 14. aprila 1594 je bil aretiran, medtem ko se je skrival v zanj pripravljeni luknji v gradu družine Arundell v Dorsetu. V zaporu so ga zaman mučili v upanju, da jim bo izdal imena tistih družin, ki so mu dale zavetje, ali tistih, ki so prisostvovali katoliškemu bogoslužju. V zavesti, da bo moral kmalu umreti, je v navzočnosti treh prič, enega jezuita in dveh laikov, izrekel redovne zaobljube. Odpeljali so ga nazaj v Dorsetshire in ga 2. julija 1594 obsodili na smrt zaradi veleizdaje. Usmrčen je bil naslednji dan.
Goduje 4. julija, pri jezuitih 12. januarja.
Vir

V Dorchestru [dorčestru] (v Angliji), blaženi mučenci: Janez, s priimkom Kornelij, duhovnik, malo prej sprejet v Družbo Jezusovo, Tomaž Bosgrave [bosgrejv], Janez Carey [kóri] in Patrícij Salmon, laiki, ki so prišli pomagat duhovniku. Vsi so proslavili Kristusa z mučeništvom pod kraljico Elizabeto I..
Vir