blaženi Janez Krstnik Ferreres – duhovnik, redovnik in mučenec

blaženi Janez Krstnik Ferreres - duhovnik, redovnik in mučenecMučenec v španski državljanski vojni
Blaženi Janez Krstnik (Juan Bautista) Ferreres Boluda (1861-1936) je eden od 11 jezuitov, ki so bili ubiti v Španski državljanski vojni leta 1936. Španska revolucijska vlada je sicer jezuite prepovedala že leta 1932, a nekateri niso hoteli oditi v ekzil. 11 jih je bilo ubitih med 19. avgustom in 29 decembrom 1936.
Pater Juan Bautista je bil profesor moralne teologije in kanonskega prava v jezuitskem sholastikatu. V Španiji je bil dobro poznan tudi po svojem pisanju. Ko je izbruhnila revolucija je bil v Barceloni. Bil je aretiran, a so ga zaradi njegove starosti, imel je 75 let, izpustili. Vrnil se je v svoje rodno mesto Ollería blizu Valencie. Komaj je prišel tja, so ga še zasliševali in ga konec meseca avgusta aretirali. V zaporu so ga kmalu premestili v bolniški oddelek, kjer pa je zaradi pomanjkljive oskrbe 29. decembra umrl.
Vir

V vasi Santo Miguel Regum (v isti pokrajini), blaženi Janez Baptist Ferreres Boluda, duhovnik in mučenec iz Družbe Jezusove, ki je v istem preganjanju posnemal trpljenje Kristusa in zaslužil doseči slavno palmo.
Vir