blaženi Janez Nepomuk Zegrí y Moreno – duhovnik in redovni ustanovitelj

blaženi Janez Nepomuk Zegrí y Moreno - duhovnik in redovni ustanovitelj»Janez Nepomuk Zegrí y Moreno, pokončni duhovnik globoke evharistične pobožnosti, je dobro razumel, kako mora oznanjevanje evangelija postati dinamična resničnost, sposobna spremeniti življenje apostola. Kot župnik se je zavzel, da bo ‘poskrbel za vse tiste, ki trpijo zaradi zapuščenosti, ki morajo piti iz grenkega keliha in uživati kruh solz’. S tem namenom je gojil svojo odrešilno duhovnost, ki se je rodila iz notranje povezanosti s Kristusom in jo usmeril v dobrodelnost za najbolj potrebne.« (papež Janez Pavel II.)
Ime: Ime Janez je hebrejsko, Johanan, in pomeni »Jahve (Bog) je milostljiv«. Nepomuk pa je dobil ime po mučencu Nepomuku (iz mesta Pomu, Nepomuk na Češkem).
Rojen: 11. oktobra 1831.
Kraj rojstva: Mesto Granada v Španiji.
Umrl: 17. marca 1905.
Kraj smrti: Mesto Malaga na jugu Španije.
Družina: Rodil se je v bogati in vplivni družini očetu Antonu Zegrí Abril Martín in materi Jožefi Moreno Escudero. Imel je še brata Antona in štiri sestre: Frančiško Jožefo, Marijo Jožefo, Marijo de las Mercedes in Henrieto. Starši so mu poleg sijajne izobrazbe dali tudi zdravo versko vzgojo.
Mladost: Že kot otrok je gojil prisrčno pobožnost do Jezusa in Marije ter bil še posebej občutljiv za potrebe revnih. Bil je naravno inteligenten, starši so mu želeli omogočiti sijajno pravno kariero, a je že zgodaj začul klic v duhovništvo.
Posvečenje: V duhovnika je bil posvečen v katedrali v Granadi 2. junija 1855.
Župnik: Po posvečenju je postal župnik najprej na župniji Huétor Santillán, kasneje pa v San Gabriel de Loja v Granadi.
Službe: Poleg rednega župnijskega dela so mu zaupali še številne druge službe. Bil je sinodalni sodnik, kanonik pri katedrali v Malagi, vizitator redovnih skupnosti, duhovni voditelj v semenišču, pridigar ter dvorni kaplan kraljice Izabele II.
Skupnost: 16. marca 1878 je v Malagi z namenom, da bi reševal socialne probleme in potrebe revnih, ustanovil kongregacijo karitativnih sester blažene Device Marije usmiljenja. Glavna karizma kongregacije je opravljanje telesnih in duhovnih del usmiljenja »za dobro človeštva v Bogu, z Bogom in za Boga«.
Obtožba: Velika preizkušnja zanj so bile obtožbe nekaterih sester, ki ga niso hotele razumeti. Prišlo je tako daleč, da so ga 7. julija 1888 odstranili iz reda, ki ga je sam ustanovil.
Rehabilitacija: Po dolgoletnem tihem trpljenju so bile z dekretom 15. julija 1894 vse obsodbe in obtožbe preklicane in umaknjene, a se kljub temu ni mogel vrniti v kongregacijo. Umrl je tako, kot si je vedno želel: sam in zapuščen kot Jezus na križu.
Danes: Okoli 1200 sester danes nadaljuje poslanstvo ustanovitelja na dobrodelnem področju v Koreji, Ameriki in Afriki.
Zavetnik: svojega reda.
Goduje: 17. marca.
Beatifikacija: Papež sv. Janez Pavel II. ga je 9. novembra 2003 razglasil za blaženega.
Vir

V Malági (na Španskem), blaženi Janez Nepomucen Zegri y Moreno [ségri i moréno], duhovnik, ki je posvetil svoje delo službi Cerkve in zveličanju duš. Da bi čim bolje poskrbel za slavo Boga Očeta v Kristusu, je ustanovil Kongregacijo Sester od Ljubezni Blažene Marije Device od Usmiljenja.
Vir