blaženi Manuel Lozano Garrido – novinar

Manuel Lozano GarridoV Španiji bo v soboto za blaženega razglašen prvi časnikar. Manuel Lozano Garrido (1920-71) je leta 1956 ustanovil lastni časnik za bolnike. Kot član Katoliške akcije je Lozano Garrido v času španske državljanske vojne zapornikom nosil obhajilo, kasneje pa je bil zaprt tudi sam. Po koncu državljanske vojne je njegovo časnikarsko delo ovirala diktatura generala Franca. Zaradi hude bolezni je skorajšnji blaženi leta 1942 postal invalid, leta 1962 pa je popolnoma oslepel.
Predsednik Papeškega sveta za sredstva družbenega obveščanja, nadškof Claudio Maria Celli, je Lozana Garrida označil kot osebo, ki je kljub vsem zdravstvenim težavam pokončno pričevala za resnico. Po nadškofovih besedah je španski časnikar ‘delal za kruh informacij, s soljo dobrega sloga in s kvasom večnosti’. Lozano Garrido je pisal prispevke za španski katoliški časnik ‘Ya’ ter za reviji ‘Telva’ in ‘Vida Nueva’. Obenem je delal za tiskovno agencijo ‘Prensa Asociada’ in pri tem spisal nekaj knjig.
Vir

Rodil se je 9.avgusta leta 1920, umrl pa 3.novembra leta 1971. Bil je član Katoliške akcije, novinar in pisatelj. Kljub temu, da je že pri dobrih 20-ih letih trpel zaradi paralize, pozneje pa je še oslepel, je svojo bolezen in bolečino spreminjal v veselje. Kot je na včerajšnji predstavitvi poudaril predsednik Papeškega sveta za družbeno obveščanje, nadškof Claudio Maria Celli, preseneča predvsem njegova vera. V Kristusu je odkril način, kako svoje trpljenje spremeniti v odrešenje, milost in ljubezen.
Vir