blaženi Peter Adrijan Toulorg – duhovnik in mučenec

Peter Adrijan ToulorgV nedeljo, 29. aprila 2012 je v katedrali francoske škofije Coutances potekala beatifikacija duhovnika Petra-Adriana Toulorga, ki je živel v 2. polovici 18. stoletja. Slovesnost je v papeževem imenu vodil prefekt Kongregacije za zadeve svetnikov, kardinal Angelo Amato, ki je za Radio Vatikan spregovoril o mučeništvu novega blaženega.
»Blaženi Janez Pavel II. je dejal: ‘Po mučencih in vseh svetih v Cerkvi […] odmeva stalna aktualnost besed preroka Izaija: Gorje njim, ki hudemu pravijo dobro, dobremu pa hudo, ki temo delajo za luč, luč pa za temo, ki grenko delajo za sladko, sladko pa za grenko.’ (Iz 5,20) To je aktualni pomen, ki ga ima za nas mučeništvo Pietra-Adriana Toulorga, ki je bil v času francoske revolucije usmrčen z giljotino.
Jeseni leta 1793 se je namreč pričelo najbolj krvavo obdobje francoske revolucije. Duhovniki in redovniki, ki so ostali zvesti Rimu, so bili preganjani, zaprti, obsojeni po hitrem postopku in usmrčeni. Petra-Adriana Tourloga je bil menih iz reda premonstratencev in ker ni želel priseči zvestobe revoluciji, so ga septembra leta 1793 zaprli in obsodili na smrt z obglavljenjem.

V enem od treh pisem, ki jih je napisal na predvečer svojega mučeništva, pravi: »Prebrali so mi mojo smrtno obsodbo. Jutri bom zapustil ta svet ter šel v nebesa, kjer se bom veselil prisotnosti Boga in moje Cerkve. Kako je mogoče, da imam jaz, grešnik, to srečo, da bom ovenčan s krono mučeništva? Pred Bogom priznavam, da nisem vreden take naklonjenosti. Vendar kaj naj rečem? To je blažena sreča tistih, ki so ostali zvesti katoliški, apostolski in rimski veri.«V tem je večna aktualnost mučenca, ki je bil umorjen pred več kot dvesto leti. Njegovo mučeništvo je povabilo, da bi dosledno in zvesto živeli občestvo z Jezusom, kljub mnogim ranam in trpljenju, ki jih sodobna družba zadaja evangeliju – z zmotnimi ideologijami glede spočetja človeškega življenja, splava, zakona med možem in ženo, evtanazije. Blaženi mučenec Toulorge nas uči, naj z milostjo in molitvijo kljubujemo kulturi smrti tako, da se vztrajno in trdno spopadamo z odpovedmi, da bi tako ostali zvesti Kristusu, poti, resnici in življenju.
Vir