blaženi Tomaž Acerbis – redovnik, mistik in pridigar

Tomaž AcerbisPreteklo soboto je Cerkev v Italiji dobila novega blaženega. Kardinal Angelo Amato, prefekt Kongregacije za zadeve svetnikov, je v mestu Bergamo vodil obred beatifikacije Tommasa Acerbisa. Kot je Amato povedal v pogovoru za Radio Vatikan, gre za kapucina, ki je živel med leti 1563 in 1631. Novi blaženi ni bil posebej izobražen, bil pa je velik mistik, potujoči in neutrudljivi pridigar ter duhovni oče in svetovalec revnim ter bogatim. Poleg tega je zgradil več cerkva in samostanov, bil je dobrotnik kmetov in rudarjev, občudovanja vreden človek zaradi svoje ponižnosti, uboštva in svetosti.
Rojen je bil v vasici Olera, kjer je preživel prvih sedemnajst let svojega življenja. Posvečal se je delu na polju in pašnikih. Kasneje se je pridružil kapucinom in živel v več italijanskih, nemških in avstrijskih mestih. Zadnjih dvanajst let je preživel v Innsbrucku, kjer je tudi umrl.
»Blaženi Tommaso je v resnici vzor krščanskega življenja za vse.« Kardinal Amato je spomnil na besede papeža Pavla VI., ki je o njem zapisal, da bi moral njegov spomin spodbuditi duhovnike in vernike »k vedno večjemu podarjanju samega sebe.« In sicer v zavestni privolitvi razodeti resnici, v prizadevanju za krščansko pričevanje na vseh življenjskih področjih in v neutrudljivem ter gorečem udejanjanju kreposti.
Vir