blaženi Tomaž Holland – duhovnik, redovnik in mučenec

blaženi Tomaž Holland - duhovnik, redovnik in mučenecV Londonu (na Angleškem), blaženi Tomaž Holland, duhovnik in mučenec iz Družbe Jezusove, ki je tajno vršil službo, ter bil pod kraljem Karlom I. obsojen na smrt. Obešen na vrv je izdihnil dušo.
Vir

Tomaž Holland (1600–1642) je bil vseh sedem let svojega služenja v domači Angliji slabega zdravja. Kljub zdravstvenim težavam pa je tudi v času zatiranja nenehno hodil okrog po Londonu in ljudem prinašal zakramente.

Rodil se je Lancasshireu in je šest let obiskoval angleški kolegij v Saint-Omerju v Flandriji. Nato je avgusta 1621 odšel v Valladolid, da bi tam obiskoval tamkajšnji angleški kolegij. Leta 1624 se je vrnil v Flandrijo, da bi se tam pridružil jezuitom. Noviciat in teološki študij je opravil v Flandriji, nato pa je bil imenovan za spirituala sholastikov, jezuitskih bogoslovcev, v Saint-Omerju. Leta 1635 je bil dodeljen angleškemu misijonu v upanju, da bo domači zrak pomagal izboljšati njegovo zdravje, ki se mu je poslabšalo.

Pogoji, v katerih je moral živeti v Angliji, so njegovo zdravje samo še poslabšali. Čez dan se je moral skrivati. Potoval je lahko samo ponoči, da ga lovci na duhovnike ne bi ujeli in priprli. Nadloge, ki jih je ob tem doživljal, so mu vzele apetit, kar pa je še poslabšalo njegovo zdravje. Bolezen ga ni odvrnila od njegovega poslanstva, ki ga je opravljal vse do priprtja, 4. oktobra 1642. Dva tedna so go zadrževali v zaporu v New Prisonu v Londonu, na sojenje pa so ga odpeljali v Newgate. Tožniki niso mogli dokazati, da je duhovnik, ker je tudi v zaporu zelo pazil, da ga ne bi ujeli pri molitvi. Ko pa so mu na sodišču ukazali, naj priseže, da ni duhovnik, je to zavrnil. Zaradi tega so ga spoznali za krivega in ga obsodili na smrt. Francoski veleposlanik je ponudil svoje posredovanje, da bi ga osvobodili, a je dejal, da mu je ljubše mučeništvo. Neki prijatelj mu je v zapor pretihotapil vse potrebno, da bi lahko še zadnjič maševal. 12. decembra zjutraj so ga odpeljali v Tyburn, da bi ga usmrtili. Molil je za tiste, ki so ga obsodili na smrt, za kralja Karla I. in kraljevsko družino, parlament in ves narod. Rablju je dal še preostanek svojega denarja, mu oprostil to, kar bo storil z njim, in bil za tem obešen. Njegovo telo so še obglavili, razčetverili in izobesili na londonskem mostu.
Vir