blaženi Tomaž Tsuji ter Ludvik in Janez Maki – duhovnik, redovnik in laika, mučenci

Tomaž TsujiMučenec na Japonskem
Tomaž Tsuji (Thomas Tzugi) (1570-1627) se je dolgo prikrival, da je lahko služil kristjanom med velikim preganjanjem na Japonskem. Rodil se je leta 1570 v ugledni japonski družini v bližini Omure. Šole je obiskoval pri jezuitih in se jim leta 1589 tudi sam pridružil. Ko so bili z šogunovim razglasom vsi katoliški duhovniki izgnani, je Tomaž odšel v Makao in tam ostal štiri leta.
Na Japonsko se je vrnil preoblečen v trgovca in skrivaj začel s svojim pastoralnim delom. Če so evropski jezuiti lahko delo opravljali samo ponoči, je on lahko prosto hodil okrog tudi podnevi, preoblečen včasih v uglednega gospoda včasih v rokodelca. Najraje se je pojavljal kot preprost prodajalec lesa, saj je tako lahko potrkal na vrata kristjanov, ne da bi vzbujal sume. Ko so se razmere še zaostrili, je podvomil, da bi lahko živel po zgledu drugih jezuitov. Zato je leta 1619 zaprosil, da ga razvežejo zaobljub.
Kmalu pa je zaprosil, da bi zaobljube lahko ponovno naredil. Pri tem je opravil vrsto preizkušenj, ki so trajale kar šest let. Ne dolgo po tem, ko je ponovno postal jezuit pa so v hišo, kjer je bil, vdrli vojaki in ga našli, ko je ravno končal z mašo. Priznal je, da je duhovnik. Zaprli so ga v Omuro, po 13 mesecih pa poslali v Nagasaki, da bi bil usmrčen. Skupaj z Ludvikom Maki in njegovim sinom Janezom, ki sta bila pri njegovi zadnji sveti maši, je bil zažgan na grmadi, na griču, ki je zaradi številnih usmrtitev postal grič mučencev.
Vir

V Nagasaki-ju (na Japonskem), blaženi mučenci: Tomaž Tsuji, duhovnik iz Družbe Jezusove, Ludvik Maki in njegov sin Janez, ki so bili obsojeni na ogenj iz sovraštva do krščanske vere.
Vir