sveta Dulce Lopes Pontes – redovnica

Dulce Lopes PontesDulce Lopes Pontes je bila rojena leta 1914 v Braziliji. Kmalu je vstopila v red sester misijonark brezmadežnega spočetja Božje Matere. Znana je postala zaradi svoje brezmejne ljubezni do najbolj revnih in ubogih. Spodbudila je številne pobude za njihovo izobraževanje in vključevanje na trg dela. Pri komaj 22 letih je začela krščansko delavsko gibanje, katerega namen je bil širjenje zadrug, kulturno in družbeno napredovanje delavcev ter zaščita njihovih pravic. Med drugim je ustanovila tudi zavod sv. Antona za otroke iz delavskih družin, mnoge človekoljubne ustanove in celo bolnišnico za najrevnejše prebivalce mesta. Za trpeče je bila kot mati. Umrla je leta 1992, že znana po svoji svetosti. Kardinal Amato je spomnil, da jo je zaradi njene slave kot svetnice in dobrotnice ubogih, dvakrat obiskal tudi blaženi papež Janez Pavel II.
Vir

Rodila se je kot Maria Rita leta 1914 na vzhodu Brazilije. Ko je imela šest let, je njena mama umrla, zato so za njeno vzgojo poskrbele tete. Ena izmed njih jo je pri 13 letih peljala v najrevnejša področja mesta, kar je v njej prebudilo veliko občutljivost. Pri 18 letih je vstopila v Kongregacijo sester misijonark brezmadežnega spočetja Božje Matere, kjer so jo začeli klicati Dulce. Po zgledu sv. Terezije Deteta Jezusa je tudi ona Jezusu izročala vsa še tako majhna dejanja ljubezni. Le-ta so se pretvorila v velika dela na socialnem področju: ustanovila je krščansko združenje delavcev sv. Frančiška ter v zapuščenih hišah začela skrbeti za bolnike. Leta 1959 je potekala otvoritev bolnišnice sv. Antona s 150 bolniškimi posteljami, danes pa sprejme približno 3000 bolnikov dnevno. Zadnjih 30 let življenja je bilo zdravje s. Dulce zelo šibko, saj je bila njena zmožnost dihanja le 30%. Leta 1990 se je njeno stanje poslabšalo, zato je bila 16 mesecev v bolnišnici. Tam jo je obiskal tudi papež Janez Pavel II., ki jo je deset let pred tem sprejel v zasebno avdienco. Kasneje so jo premestili v samostan sv. Antona, kjer je umrla 13. marca 1992. Čudež na njeno priprošnjo, ki je bil priznan v postopku beatifikacije, se je zgodil leta 2001, ko je Claudia Santos, ki ima danes 42 let, po porodu preživela krvavitev, ki je zdravniki niso mogli ustaviti kljub trem kirurškim posegom.
Vir

Dulce Lopes Pontes (rojena kot Maria Rita) se je rodila v Braziliji, v São Salvadorju de Bahii, 26. maja 1914. Od otroštva dalje je izstopala z veliko rahločutnostjo do revnih in potrebnih. Po kočani srednji šoli je sprejela posvečeno življenje v Kongregaciji sester misijonark brezmadežnega spočetja Božje Matere. Opravljala je delo bolničarke in učiteljice. Zavzemala se je predvsem za pomoč in oskrbo zadnjih in najbolj trpečih; a s svojo krotko in prijazno potezo, s svojo globoko in bistveno vero ter predvsem z izjemno dejavno ljubeznijo, je znala osvojiti srca vseh. 13. marca 1992 je umrla v São Salvadorju de Bahii. Leta 2011 jo je papež Benedikt XVI. prištel med blažene, papež Frančišek pa 13. oktobra 2019 med svetnike.
Vir