sveta Marija Alfonsina Danil Ghattas – redovnica in ustanoviteljica

22. novembra je bila v baziliki Oznanjenja v Nazaretu za blaženo razglašena ustanoviteljica reda dominikanskih sester jeruzalemskega svetega rožnega venca, Maria Alfonsina Danil Ghattas.
Sestra Maria Alfonsina se je rodila leta 1843 v Jeruzalemu v krščanski družini z devetnajstimi otroki. Že zelo zgodaj je prisluhnila klicu v posvečeno življenje in mu zvesto sledila kljub začetnim nasprotovanjem njene družine.
Osnovala je kongregacijo krajevnih žena, ki naj bi bile deležne verske vzgoje, da bi preko nje premagale nepismenost in s tem izboljšale položaj žensk v deželi, kjer je Jezus govoril o dostojanstvu. Osrednja misel te nove duhovnosti in močne predanosti blaženi Devici Mariji je bila molitev rožnega venca, ki ga je sestra Maria Alfonsina  molila ves čas, rožni venec je bil njeno življenje, njen izvir milosti.
Razglasitev sestre  Marie Alfonsine za blaženo je še posebej pomembno za katoliško skupnost v Sveti deželi, obenem pa je to povabilo, da vedno, s trdnim upanjem, zaupamo v Božjo previdnost in materinsko zaščito Device Marije.
Vir

Maria Alfonsina Danil Ghattas (Sultaneh) se je rodila v Jeruzalemu leta 1843. Pri petnajstih letih je vstopila v samostan sester sv. Jožefa od prikazanja. Njeno poslanstvo je bilo delo z mladimi dekleti in z materami. Poučevala jih je o veri in jih povezala v bratovščine, ki v Jeruzalemu obstajajo še danes. Gojila je posebno mistično bližino z Božjo Materjo. O Marijinih prikazanjih je po navodilu duhovnega voditelja pisala dnevnik, ki je postal znan po njeni smrti. Te mistične izkušnje so jo tudi pripeljale do odločitve, da je kasneje navkljub mnogim težavam ustanovila novo sestrsko kongregacijo, posvečeno rožnemu vencu.
Maria Alfonsina je umrla leta 1927, in sicer medtem, ko je molila rožni venec. Zadnje besede, ki jih je razločno izgovorila, so bile: »…zdaj in ob naši smrtni uri.« Tudi njo je za blaženo razglasil Benedikt XVI. leta 2009.
Vir

Marija Alfonsina Danil Ghattas se je rodila kot Sultaneh Marija v Jeruzalemu leta 1843. V družini je bila deležna dobre krščanske formacije. Pri petnajstih letih je vstopila v Inštitut sester sv. Jožefa od prikazanja, ki je le nekaj let pred tem prišel v Sveto deželo. Njen apostolat je bil poučevanje religije, delo z mladimi dekleti in krščanskimi materami. Svoje učenke je povezala v bratovščine, ki v Jeruzalemu obstajajo še danes.

Marija Alfonsina je gojila tudi posebno mistično bližino z Božjo Materjo. Devica Marija se ji je prvič prikazala 6. januarja 1874, in sicer medtem, ko je molila rožni venec. Čez nekaj mesecev se je dogodek ponovil in takrat je Marija Alfonsina začutila, da mora ustanoviti novo versko družino. V kasnejših prikazanjih je dobila potrditev, da je to zares Marijina želja. Ustanovitev ni bila lahka, tudi za to ne, ker njene predstojnice v skupnosti, kateri je takrat še pripadala, niso vedele za njena videnja. Za le-ta se je izvedelo šele po njeni smrti iz duhovnega dnevnika, ki ga je pisala na željo duhovnega očeta. Leta 1880 je prvih pet deklet vendarle zaživelo v novi skupnosti, ki je nato dobila ime: Kongregacija sester presvetega jeruzalemskega rožnega venca.

Maria Alfonsina je nadaljnje življenje posvetila molitvi. Umrla je leta 1927 med molitvijo rožnega venca. Zadnje besede, ki jih je razločno izgovorila, so bile: »… prosi za nas zdaj in ob naši smrtni uri
Za svetnico je bila razglašena 17. maja 2015.
Vir