sveta Marija Elizabeta Hesselblad – devica in ustanoviteljica

sveta Marija Elizabeta Hesselblad - devica in ustanoviteljicaMarija Elizabeta Hesselblad se je rodila na Švedskem kot peta od trinajstih otrok v luteranski družini. Ko je bila stara 18 let, se je izselila v Ameriko, kjer je delala kot bolničarka v newyorški bolnišnici Roosevelt. Tam je v stiku z bolniki in njihovim trpljenjem izostrila človeško in duhovno občutljivost ter to oblikovala po zgledu rojakinje sv. Brigite. Vneto je preučevala katoliški nauk in leta 1902 prejela zakrament sv. krsta. Pod navdihom Svetega Duha je obnovila red sv. Brigite v skladu z zahtevami in znamenji časa. Njeno vodilo je bilo: Da bi bili vsi eno. Svoje življenje je izročila Bogu, da bi združila luteransko Švedsko s katoliškim Rimom. Hčere sv. Brigite je pripeljala na Švedsko, najprej v Djursholm, leta 1935 pa v Vadsteno. Med drugo svetovno vojno je pomagala številnim preganjanim Judom, v svoji redovni hiši je s sestrami delila hrano in obleko potrebnim.
Vir

Marija Elizabeta Hesselblad je bila rojena na Švedskem 4. junija 1870 kot peta od trinajstih otrok. Bila je luteranske vere, z osemnajstimi leti je emigrirala v Ameriko. Tu je več let (1888-1904) živela kot prizadevna bolničarka veliki newyorški bolnišnici Roosvelt, kjer v stiku s trpljenjem in boleznijo izostrila svojo človeško in duhovno občutljivost ter jo oblikovala po svoji rojakinji sveti Brigiti. Vse od svoje mladosti je hrepeneče iskala Eno samo ovčjo stajo. Pod vodstvom učenega jezuita je goreče študirala katoliški nauk ter s premišljeno izbiro pod pogoji sprejela leta 1902 na dan Vnebovzetja Blažene Device Marije krst. Leta 1904 je poromala v Rim, ter s posebnim dovoljenjem svetega papeža Pija X. oblekla redovno obleko brižidink v hiši sv. Brigite, v kateri pa so bile karmeličanke.

sveta Marija Elizabeta Hesselblad - devica in ustanoviteljicaPod navdihom Svetega Duha je obnovila glede na zahteve in znamenja časa red sv. Brigite. Njen apostolat je navdihoval velik ideal »Da bi bili vsi eno.« To jo je gnalo, da je dala svoje življenje Bogu, da bi združila Švedsko z Rimom. Z velikim pogumom in daljnovidnostjo je pripeljala hčere sv. Brigite na Švedsko, v Djursholm ter zatem leta 1935 v Vadsteno.

Vse njeno življenje je bilo v znamenju nenehne dejavne ljubezni. Med drugo svetovno voljo je dala zavetje številnim preganjanim Judom in je tudi spremenila njihovo hišo v kraj, kjer so sestre delile živež in obleko vsem tistim, ki so to potrebovali. 24. aprila 1957, po dolgem s trpljenjem in boleznijo zaznamovanim življenjem, je umrla v hiši sv. Brigite v Rimu, v velikem sluhu svetosti med njenimi duhovnimi hčerami, duhovniki in tudi med revnimi, ki so jo častili kot mater revežev in učiteljico duha. Beatificiral jo je sveti Janez Pavel II. med jubilejnim letom 2000.
Vir</

V Rimu, blažena Elizabeta Hesselblad, devica, po rodu iz Švedske, ki je, po dolgem delu v zdravilišču, obnovila ustanovljen Red svete Brigite in je zelo skrbela za kontemplacijo, ljubezen do potrebnih in edinost kristjanov.
Vir