sveta Marija Gore Karmel Salles Barangueras – redovna ustanoviteljica

Marija Gore Karmel Salles BaranguerasŠpanka Marija Gore Karmel Salles Barangueras je bila ustanoviteljica sestrske kongregacije, ki se posveča poučevanju. »Njeno vzgojno delo, izročeno v varstvo Brezmadežne Device, med mladimi po velikodušnem prizadevanju njenih duhovnih hčera, ki se kakor ona izročajo v roke Boga, ki vse zmore, še vedno prinaša številne sadove,« je povedal sveti oče.
Vir

Tudi redovnica Marija Gore Karmel je celo svoje življenje posvetila drugim, in sicer preko poučevanja. Živela je v Španiji in že v času odraščanja jo je spremljala marijanska pobožnost, ki se je razširila po razglasitvi Marijinega brezmadežnega spočetja leta 1854. Vstopila je v tretji red dominikank Marijinega oznanjenja, pozneje pa je sama ustanovila misijonarsko kongregacijo sester, ki se posvečajo poučevanju. Ob njeni smrti je skupnost štela 166 sester. Njena želja pa je bila, da bi jih poslala po vsem svetu. In res so njene sestre danes razen v Evropi prisotne tudi v Afriki, Severni in Južni Ameriki ter Aziji.

Pravo ime Marije Gore Karmel je Carmen Sallés y Barangueras. Postulatorka postopka za njeno kanonizacijo sestra Maria Asunción Valls Salip je povedala, da je svoje poslanstvo odkrila, ko se je kot novinka srečala z resničnostjo žensk, ki so se preživljale s prostitucijo. Takrat se je namreč vprašala, kako bi jim lahko pomagala in jih potolažila zahvaljujoč priprošnji Mariji in njenemu brezmadežnemu spočetju. Prišla je do temeljnega spoznanja, da jih mora pripraviti, kako biti v svetu, družbi, delu in družini. Tako se je odločila, da se bo posvetila vzgoji in poučevanju. Razumela je tudi, da te ženske potrebujejo obširnejšo formacijo, kot jim je bila na razpolago v tistem obdobju. Zato je ustanovila novo kongregacijo sester. V bistvu njihove karizme je bila formacija žensk z vsega sveta v luči Brezmadežne Marije.

Kot je še povedala postulatorka je bila Marija za novo svetnico predvsem Mati in obenem vzornica. Vedno je govorila, da pot do Jezusa Kristusa vodi preko posnemanja Marije. Za današnji čas krize je njeno sporočilo predvsem v spodbudi, da bi bili pogumne osebe. Da bi se tako kot ona tudi ob soočanju s težavami zavedali, da obstaja Božja previdnost, pomoč Boga, ki nas gleda tako, kot na svojega majhnega otroka gleda oče. Tako je tudi geslo njene kanonizacije: »Naprej, vedno naprej, Bog bo poskrbel.«
Vir

V Madridu (v Španiji), blažena Marija od Gore Karmel Sallés y Barangueras [saljés i baraugéras], devica, ki je ustanovila Kongragacijo sester od Brezmadežnega Spočetja za vzgojo pobožnih in izgnanih žena.
Vir

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.