sveta Marija Jožefina Srca Jezusovega (Sancho de Guerra) – devica in redovnica

Marija Jožefina Srca JezusovegaMarija Jožefina Sancho de Guerra je že kot dekle ves čas govorila, da je bila »rojena za poklic redovnice«. Sprva si je želela vstopiti v kontemplativni red, pa ji je to preprečila bolezen. Kasneje je vstopila v novoustanovljeni inštitut Marijinih služabnic, kjer pa je morala skozi obdobje velikih dvomov in iskanja ter na koncu spoznala, da živeti v tej skupnosti ni njen poklic. Ob podpori predstojnikov je ustanovila svoj red in se posvetila službi bolnikom. Veliko je tudi sama pretrpela in bila dolgo časa na bolniški postelji.
Ime: Marija je različica hebrejskega imena Mirjam: »tista, ki jo ljubi Bog«, Jožefina pa izhaja iz imena Jožef: »naj (Bog) doda (potomstvo)«.
Rodila se je 7. septembra 1842 v Vitorii v Španiji, umrla pa 20. marca 1912 v Bilbau, prav tako v Španiji.
Družina: Bila je prvorojenka med tremi dekleti stolarja Bernaba Sancha in Petre de Guerra, gospodinje.
Skupnost: Leta 1871 je v Bilbau ustanovila redovno družbo bolniških strežnic Jezusovih služabnic. Njihovo osnovno poslanstvo je strežba bolnikom v bolnišnicah in po domovih, kasneje pa so se začele posvečati še drugim pomoči potrebnim: starejšim ženam, otrokom po zavetiščih, obolelim za aidsom.
Ustanove: Ob smrti Marije Jožefe od Srca Jezusovega je imel red 43 hiš in več kot tisoč sester. Njihova dnevna zavetišča za ostarele, pastoralni centri in redovne hiše so razširjeni zlasti v najbolj revnih državah Latinske Amerike in Azije (Čile, Argentina, Paragvaj, Kolumbija, Ekvador, Peru, Mehika …) pa tudi v Italiji, Španiji, Franciji, na Portugalskem.
Grb/geslo: Znak IHS v rdečem grbovnem polju, obdan z napisom: »Srce Jezusovo, zdravje bolnikov« (Cor Jesu salus infirmorum).
Duhovnost: Njena duhovnost temelji na treh stebrih: velika ljubezen do evharistije in Jezusovega Srca; premišljevanje skrivnosti odrešenja in soudeleženost pri Kristusovem trpljenju na križu; popolno služenje bolnim v kontemplativnem duhu.
Zavetnica: Kot ustanoviteljica velja za zavetnico svoje redovne družbe bolniških strežnic Jezusovih služabnic.
Kreposti: Že kot otrok je Marija Jožefina gojila iskreno pobožnost do evharistije in Device Marije, imela je velik čut za revne in bolne, ljubila pa je tudi samoto.
Upodobitve: Na fotografiji vidimo redovnico v črni redovni obleki z belim ovratnikom. Na upodobitvah pa je za njo naslikana še podoba Srca Jezusovega.
Grob: Pokopali so jo na mestnem pokopališču v Bilbau, že leta 1926 pa so njene posmrtne ostanke prenesli v materno hišo in jo pokopali v kapeli, kjer leži še danes.
Goduje: 20. marca.
Beatifikacija: Papež Janez Pavel II. jo je 7. septembra 1992 razglasil za blaženo, 1. oktobra 2000 pa za svetnico.
Misel: »Dobrodelnost in medsebojna ljubezen že v tem življenju ustvarjata raj v naših skupnostih. Kamorkoli gremo, nikjer ne moremo živeti brez križa, saj je redovno življenje življenje žrtvovanja in nesebičnosti. Temelj največje popolnosti je bratska ljubezen.«
Vir

V Bilbau (v Báskiji, v Španiji), sveta Marija Jožefa od svetega Srca Jezusovega Sancho de Guerra [sánčo degéra], devica, ki je ustanovila Kongregacijo sester Jezusovih služabnic in jo namenila za zdravljenje bolnikov, predvsem revnih.
Vir