sveta Rebeka Libanonska – redovnica

Rebeka Libanonska

V nedeljo 17. novembra 1985 je sv. oče razglasil za blaženo…
… Rebeko Ar-Rayes iz Libanona. Blažena Rebeka Ar-Rayes je dosegla starost nad 80 let. Odlikovala se je po vzornem prenašanju bolečin, ki so jo spremljale drugo polovico življenja. Bila je maronitska redovnica.
Vir

Rodila se je 29. junija leta 1832 kot Petra Ar-Rayes de Himlaya, poznana pa je pod redovnim imenom Rebeka. Pripadala je maronitski cerkveni skupnosti. Še kot majhen otrok je ostala brez mame. Ko je dopolnila 14 let, jo je sorodstvo nagovarjalo, naj se poroči, ona pa je poiskala zavetje v neki maronitski redovni skupnosti. Ko je dopolnila 53 let, je Rebeka nenadoma začutila, da je v primerjavi z drugimi sosestrami srečna. Medtem, ko so druge sestre trpele zaradi raznih bolezni, se je ona dobro počutila. Pred smrtjo pa je tudi ona zbolela. Želela je v svojih udih občutiti Kristusovo odrešilno trpljenje. Umrla je 23.marca leta 1914 v 82-tem letu življenja. Sveta Rebeka je tudi danes sodobna. Trpela je kot trpijo milijoni ljudi, ki potrebujejo upanje in luč. Herojske kreposti te svetnice služijo kot primer mnogim bolnikom, ki želijo sodelovati v Kristusovem odrešilnem trpljenju. Rebeka, cvet Kristusovega trpljenja je prva svetnica modernega Libanona in je tako zaščitnica svoje zemeljske domovine, svetopisemskega Libanona in celega Bližnjega Vzhoda, ki hrepeni po miru in rešitvi. Za svetnico jo je 10. junija 2001 razglasil Janez Pavel II.
Goduje 23.marca.
Vir

Pri Ad-Dahr (v Libanonu), sveta Rebeka Ar-Rayes iz Himlaje, devica iz libanonskega Reda Maronitov svetega Antona, ki je bila trideset let slepa, potem na vseh udih prizadeta, in je ostala vsa predana Bogu v molitvi.
Vir