sveti Anton Primaldo in drugi otrantski mučenci

Anton Primaldo in tovarišiMučenec Anton Primaldo je bil skupaj z 800 someščani leta 1480 v južnoitalijanskem mestu Otranto pobit s strani muslimanov. Bili so delno brutalno umorjeni med napadom otomanske flote na mesta na peti italijanskega škornja, saj so zavrnili prestop v islamsko vero.
Pred tem so Turki leta 1453 zavzeli Konstantinopol. Posledično je grozilo, da bodo nadaljevali proti zahodu in pošiljali svoje flote proti Italiji. V juliju 1480 so ob močnem obstreljevanju zavzeli  apulijsko mesto Otranto na zunanji strani pete italijanskega škornja in začeli s klanjem v stolnici, kamor so se zatekli duhovniki s kakimi 100 prebivalci. Zatem so zahtevali od mestnega vodstva, naj naroči čevljarju  Antoniu Pezzulla, imenovanemu tudi “Primaldo” , naj se preda in prestopi v islam. Po zavrnitvi, ki jo je izrekel 14. avgusta skupaj z več kot 800 someščani, je bil Primaldo obglavljen.
Ko je leto kasneje Alfonz Aragonski osvobodil Otranto, so telo Antonia Primalda skupaj z ostalimi 800 nestrohnjenimi trupli po tedanji tradiciji pokopali v mestni stolnici. Leta 1771 je njihovo češčenje z dekretom potrdil papež Klemen XIV.
450 let kasneje se je postopek nadaljeval. Na slovesni maši 31. julija 2007 v katedrali v Otrantu so bili uradno potrjeni kot mučenci.  Z dekretom je 20. decembra 2012 papež Benedikt XVI. priznal čudežno ozdravitev na priprošnjo blaženega Primalda. S tem je bila odprta pot za kanonizacijo.  11. februarja 2013 je sledil konzistorij za pripravo slovesnosti razglasitve, ki je potekala 12. maja 2013.

Vir

V Otrantu (v Apúliji), blaženih skoraj osemdeset mučencev, katerim so ukazali turški vojaki, ki so vdrli, da se odpovedo veri. Toda bili so opogumljeni od blaženega Antonija Primalda, starčka predilne obrti, da naj vztrajajo v veri v Kristusa, in so tako prejeli venec mučeništva z obglavljenjem.
Vir

Lokacija: