sveti Apolinarij – škof in mučenec

sveti Apolinarij - škof in mučenecZavetnik Ravene in proti epilepsiji
Imena: Apolinarij, Apolonij, Apolon, Apolonarija, …
Svetemu Apolinariju je v Italiji posvečena cerkev S. Apollinare in Classe pri Raveni, ki stoji nad njegovim grobom. Zgrajena je bila leta 549.
Apolinarij je bil prvi škof v Raveni. Po legendi je v Rim prišel s Petrom, od tam pa ga je apostol poslal v misijone v Raveno. Čeprav ga je ljudstvo zelo častilo, so ga leta 75 napadli pogani in ga mučili. Ker ni hotel prositi usmiljenja, so ga ubili. Po drugem izročilu pa naj bi kot škof deloval okoli leta 200. Po njem se imenuje tudi cerkev S. Apollinare Nuovo, ki leži ob Vii Roma. Sprva je bila to Teoderikova arijanska dvorna cerkev, ki so jo kasneje prevzeli katoličani.
V obeh ravenskih bazilikah so različne upodobitve v obliki mozaikov. Na Zahodu je škof upodobljen kot škof s črnim križem, redko pa ga prikazujejo s kijem, ki predstavlja njegovo mučeništvo.
Vir

Sveti Apolinárij, škof, ki je širil nepojmljivo bogastvo Kristusa med pogani. Kot dober pastir je hodil pred čredo in poroča se, da je okrasil klasensko Cerkev pri Ravenni s častjo slavnega mučeništva. Dne triindvajsetega julija se je preselil na večno gostijo.
Vir

V Classi [klasi] pri Raveni (v Flamíniji), spomin svetega Apolinárija, škofa, katerega spomin se praznuje dvajsetega julija. Apostol Peter ga je v Rimu posvetil in poslal v Ravenno. Pozneje je zaradi Kristusa mnogo pretrpel in dokončal mučeništvo pod cesarjem Vespazijánom.
Vir