sveti Cezarij de Bus – duhovnik

sveti Cezarij de Bus - duhovnikV Avignonu [avinjónu] (v Provansi v Franciji), sveti Cezarij de Bus [bi], duhovnik. Spreobrnjen od posvetnega življenja, se je posvetil pridiganju in katehezi, in ustanovil Kongregacijo Očetov krščanskega nauka, ki je dajala Bogu slavo.
Vir

Sveti Cezarij de Bus, duhovnik, redovni ustanovitelj: »Vzgoja v veri je čudovita! Vse v nas mora katehizirati in naše vedenje mora iz nas narediti živ katekizem … Rad bi, da bi moje telo razrezali na neskončno veliko delov, če bi iz vsakega lahko izšel katehet. Zdi se mi, če se ne motim, da na tem svetu ne ljubim ničesar drugega kot Boga svojega srca.«
Ime: Cesar, Cesare izpeljujejo iz besed caesus »odrezan«, caesaries »lasje« in caesius »modrosiv«; vse pa se nanašajo na rimskega državnika Julija Cezarja.
Rojen: 3. februarja 1544.
Kraj rojstva: Mestece Cavaillon v Provansi na jugu Francije.
Umrl: 15. aprila 1607.
Kraj smrti: Mesto Avignon, prav tako na jugu Francije, nekoč del papeške države.
Družina: Pripadal je veliki in globoko krščanski plemiški družini. Bil je sedmi od trinajstih otrok mestnega konzula Janeza Krstnika in Ane, roj. de la Marche.
Vojak: Pri osemnajstih letih se je pridružil kraljevi vojski in sodeloval v vojni proti hugenotom, da bi branil Cerkev in vero. Po vojni se je za kratek čas pridružil mornariški floti, a zaradi bolezni ni sodeloval v bojih.
Spreobrnjenje: Neke noči je na poti na ples v maskah šel mimo svetišča, kjer je pred podobo Device Marije gorela majhna luč. Nenadoma mu je pred oči stopila uboga vdova, ki je goreče molila za njegovo odrešitev. Spoznal je, da nikakor ne more več živeti tako, da bi žalil Boga.
Posvečenje: Pod vodstvom jezuita Pierra Pèqueta je začel pot spreobrnjenja, pokore in študija, ki ga je pripeljala do duhovniškega posvečenja avgusta 1582.
Kateheza: Njegove kateheze so bile lahko razumljive, uporabljal je tablice z evangelijskimi prizori, pesmi. Krščanski nauk je razdelil na: – mali nauk za nevedne (otroci in nepismeni ljudje); učil jih je molitve, zapovedi in zakramente s pomočjo pogovora in učenja na pamet; – veliki nauk, ki ga ob nedeljah in praznikih razlagajo s prižnice (razlaga apostolske vere, očenaša, zapovedi, cerkvenih zapovedi in zakramentov).
Ustanovitelj: 29. septembra 1592 je ustanovil Kongregacijo očetov krščanskega nauka, katere člani so se posvečali predvsem poučevanju. Med revolucijo je bila ukinjena, danes pa ponovno deluje v Italiji, Braziliji ter v Španiji, Švici in Franciji. Ustanovil je tudi kongregacijo za ženske, Inštitut hčera krščanskega nauka.
Zavetnik: Svoje kongregacije in katehetov.
Goduje: 15. aprila.
Beatifikacija: Papež Pavel VI. ga je 27. aprila 1975 razglasil za blaženega, papež Frančišek pa ga je 15. maja 2022 razglasil za svetnika.
Splet: https://www.dottrinari.org/
Vir