sveti Filip Smaldone – duhovnik

Filip SmaldoneRodil se je 27. julija 1848 v času sporov med italijanskim kraljestvom in Cerkvijo glede ustanovitve nacionalne države. Deloval je v južni Italiji, posebno se je zavzemal za gluhoneme. Skupaj z Lovrencom Apicela je leta 1885 ustanovil prvi zavod v kraju Lecce. Imajo ga za začetnika znakovne govorice (ročna abeceda)
Daleč pred drugimi je začel skrbeti za osiromašene zaradi industrializacije. Globoko pobožen do svete Evharistije je ustanovil “Družbo častilcev Evharistije”.
Umrl je 4. junija leta 1923.
Velja za zavetnika gluhonemih.
Vir

Filippo Smaldone se je kot duhovnik v južnoitalijanskem mestu Lecce posvečal predvsem družbeno-dobrodelnem delu med siromašnimi in gluhimi. Za slednje je leta 1885 ustanovil zavod. Mala sestrska redovna skupnost na zavodu je postala srčika kongregacije, ki danes vzdržuje središča za gluhe v raznih delih Italije. Smaldone je poleg tega razvil tehniko branja z ustnic in metodo šolanja jezika za tiste, ki se gluhi že rodijo. Več tisoč gluhih se je tudi udeležilo njegove razglasitve za svetnika. Zanje so tudi v njim razumljivem jeziku predvajali slovesno bogoslužje in razglasitev na velikem zaslonu, tako da so lahko sledili vsemu, kar se je dogajalo na Trgu sv. Petra.
Vir

V Lecce [léče] (v Abruzzu [abrucu]), blaženi Filip Smaldone, duhovnik, ki se je z gorečim trudom izročil skrbi za gluhe in slepe in njihovo človeško in krščansko vzgojo, in je ustanovil Kongregacijo salezijanskih sester od Svetih Src.
Vir