sveti Gerard Majella – mistik in redovni brat

GerardGerard je želel postati redovnik, a ga kapucini zaradi njegove bolehnosti niso hoteli sprejeti v samostan, redemptoristi pa so ga šele na priporočilo svojega ustanovitelja sv. Alfonza Ligvorija (»zaradi viharnih prošenj in spoštovanja, ki ga je užival«). V samostanu je opravljal razna dela kot vrtnar, zakristan in krojač, predvsem pa živel bogato in milosti polno notranje življenje. Čeprav je bil preprost in neuk samostanski brat, se mu je v mističnih premišljevanjih razodevala božja modrost, zato so k njemu prihajali celo škofje in bogoslovni učenjaki na posvet o pomembnih verskih resnicah. Luč svoje močne vere je delil predvsem z otroki in preprostim ljudstvom. Umrl je za posledicami tuberkuloze, star komaj 29 let.

Ime: Ime Gerard ima veliko različic, njegov pomen izhaja iz starega visokonemškega jezika in pomeni »s kopjem hraber«.
Rodil se je 23. aprila 1726 v kraju Muro Lucano v Italiji, umrl pa 16. oktobra 1755 v Caposele pri Neaplju, prav tako v Italiji.
Družina: Rodil se je v družini revnega krojača. Ker mu je oče kmalu umrl, je moral s svojim delom (tudi sam se je izučil za krojača) že kot otrok preživljati družino.
Zavetnik: otrok, zlasti še nerojenih in novorojenčkov; za pomoč ga prosijo predvsem ženske, ki si želijo otroka ali pa so noseče, zato nosi vzdevek »angel mater«. Priporočajo se mu tudi po krivem obtoženi ljudje. Sam je bil namreč večkrat po krivem obdolžen, med drugim tudi, da je oče nekega otroka, kar se je pozneje izkazalo za laž. Je zavet­nik dobrih spovednikov, laiških bratov, mesta Muro in gibanja »za življenje«.
GerardSkupnost: Redemptoriste je leta 1732 ustanovil sv. Alfonz Ligvorij. Njihovo poslanstvo je misijonsko delo in pridiganje, člani naj bi »čim popolneje posnemali Kristusove kreposti v lastno korist in v korist naroda, še posebej najbolj zapuščenih duš.«
Kreposti: Že kot otrok je bil izredno pobožen, želel je v vsem posnemati trpečega Kristusa. Tudi pri najbolj vsakdanjih opravilih je bil ves zatopljen v Boga. Večkrat se je zamaknil, nešteto noči je prečul pred tabernakljem in doživ­ljal čudežna notranja gledanja.
Darovi: Imel je dar čudežev in prerokovanja, sposobnost bilokacije (da je bil na dveh različnih krajih hkrati) in branja vesti. S svojo molitvijo je mnogim bolnikom izprosil ozdravljenje.
Upodobitve: Upodabljajo ga kot mladeniča v redovni obleki redemptoristov, pri sebi ima knjigo, križ in lobanjo; lahko tudi lilije ali pa kleči (lebdi) pred Marijino podobo.
Češčenje: Na njegov grob so že od začetka prihajali številni romarji, ljudje pa so ga častili in ljubili že za njegovega življenja. Kamorkoli je prišel, se je o njem bliskovito razširila vest: »Svetnik je prišel!« V Italiji, Belgiji, Angliji, na Nizozemskem, v severni Nemčiji in ZDA spada med najbolj priljubljene svetnike.
Goduje: 16. oktobra.
Misel: »Tu se dela po Božji volji, tako in tako dolgo, kakor Bog želi.« (listek na vratih njegove celice)
Vir

Sv. Gerard – »svetnik srečnih porodov«
Davno pred tem, ko je Gerarda Majella (1726-1755) leta 1904 papež Pij X. razglasil za svetnika, je redemptorist p. Antonio Tannoia pred več kot dvesto leti o njem zapisal: »Naš blaženi sobrat kaže svojo moč zlasti v primerih težavnih porodov. V Foggii, kakor tudi povsod tam, kjer je bolj poznan, ima vsaka noseča žena njegovo sliko in  s pobožnostjo kliče njegovo ime«.

Gerardova pomoč materam z otroki se začenja z njegovim obiskom nekega doma v Olivetu (v bližini Neaplja), še v času njegovega življenja. Tedaj je pozabil na stolu robček. Ko je odhajal brez njega, je malo dekle to opazilo in pobralo robček ter mu ga dalo. »Ne,« je rekel sv. Gerard: »Ti ga shrani. Prišel bo dan, ko boš ugotovila, kako ga uporabljati.« Tedaj dekle ni razumelo, kaj je s tem mislil svetnik, vendar je ohranilo robček in ga imelo za pravo relikvijo še živečega svetnika. Leta kasneje se je poročila. Ob njenem prvem porodu je bila z otrokom v smrtni nevarnosti. Obrnila se je s prošnjami k raznim svetnikom, a ni izkusila nobene pomoči. Tedaj se je spomnila na robček p. Gerarda, ki so ji ga takoj prinesli. V trenutku, ko ga je vzela v roke, so njene bolečine prenehale. Otrok se je rodil brez težav.
Ta dejstva so bila potrjena pod prisego v aktih procesa za kanonizacijo in priča je sklenila svoje pričevanje takole: »Moja stara mama je ljubosumno varovala to relikvijo. Kasneje je prišla v mojo last. A le tanek odrezek robčka ostaja trenutno v moji posesti. Veliko drugih žena je želelo dobiti vsaj mali košček. Tako sem ga bila prisiljena razrezati v male odrezke, da bi ga lahko delila«.
Stoletja so minila odkar je sv. Gerard prešel iz zemeljskega življenja v nebeško slavo in v tem času se je zvrstilo nešteto primerov, ko je sv. Gerard Majella pomagal materam in njihovim otrokom v času nevarnosti. Po Božji previdnosti je prav posebej »svetnik mater« in ščiti matere ter njihove otroke v času poroda.
Bralcem našega bloga predstavljamo tega svetnika skupaj z molitvami za devetdnevnico, ker smo pisci sami večkrat izkusili učinkovitost njegove mogočne priprošnje. Možno je prejeti tudi njegovo relikvijo tretjega reda (tkanina, ki se je dotaknila svetnikovih posmrtnih ostankov) preko spletne strani: http://papastronsay.blogspot.si/p/relics-of-st-gerard-majella.html
Vir

V Materdomini v Kampániji, sveti Gerárd Maiella, redovnik iz Kongregacije Presvetega Odrešenika (redemptoristov), ki je bil prevzet ob izbruhu ljubezni do Boga. Povsod je objel najbolj oster način življenja in je použit od gorečnosti do Boga in duš, še mlad pobožno umrl.
Vir