sveti Guido Maria Conforti – škof

sveti Guido Maria Conforti - škofGuido Maria Conforti se je rodil v italijanskem kraju Ravadese 30. marca 1865. Z enajstimi leti je vstopil v semenišče, zaradi bolezni in težav z zdravjem pa je bilo njegovo mašniško posvečenje nekoliko preloženo. Novo mašo je obhajal leta 1888. Že v semenišču se je izkazal kot dober vzgojitelj in učitelj, ki je s svojim lastnim zgledom mlade znal usmerjati k svetosti. Kot mlad duhovnik se je čutil poklicanega za misijonarja, čemur pa zaradi slabega zdravja ni mogel slediti. Tako je leta 1895 ustanovil Družbo sv. Frančiška Ksaverija za zunanje misijone, znano tudi kot misijonarji ksaverijani. Njihov edini cilj je evangelizacija nekristjanov. Leta 1899 je poslal prva dva misijonarja na Kitajsko, v naslednjih letih pa so jima sledili še mnogi drugi. Papež Leon XIII. ga je leta 1902 imenoval za nadškofa v Ravenni, kjer je deloval dve leti. Zaradi slabega zdravja se je vrnil k svoji misijonarski ustanovi, kjer se je posvetil formaciji mladih misijonarjev. Leta 1907 je bil imenovan za škofa v Parmi, škofijo je vodil štiriindvajset let. Osrednje mesto njegove pastirske službe je zasedlo prizadevanje za dobro versko vzgojo in izobrazbo vernikov: za katehiste je pripravljal posebne tečaje s področja verske kulture in pedagogike ter prvi v Italiji organiziral katehetski teden. Obhajal je dve škofijski sinodi, spodbujal katoliška združenja in verski tisk, zavzemal se je za ljudske misijone, evharistične, marijanske in misijonske kongrese ter srečanja Katoliške akcije. Posebej se je posvečal formaciji duhovnikov in laikov. Za evangelizacijo nekristjanov si je prizadeval tudi znotraj svoje škofije. Kot parmski škof je opravil štiri pastoralne obiske in se podal tudi v najmanjše župnije svoje škofije. Umrl je 5. novembra 1931 med svojim petim pastoralnim potovanjem.

Svetost sv. Guida Marie Confortija se kaže v ponižnem, zvestem in stalnem izpolnjevanju Božje volje v vsakem trenutku življenja in z gorečnostjo za zveličanje vseh ljudi. Živa vera je pronicala iz vsake njegove besede in vsakega dejanja. Zaupanje v Božjo previdnost ga je podpiralo v vseh stiskah. Njegova neizčrpna ljubezen do Boga in do bližnjega ter želja po zveličanju vseh ljudi sta bili vsem vidni. Prepričan je bil, da je Cerkev po svoji naravi misijonarska in da si zato vsak kristjan mora v skaldu s svojo poklicanostjo, zmožnostmi in sredstvi prizadevati, da bo evangelij dosegel vse konce sveta. Življenje sv. Guida Marie Confortija pričuje, da mora vsaka krščanska skupnost razširiti ljubezen po vsem svetu ter do oddaljenih pokazati isto skrb kot jo ima do svojih članov. Sv. Conforti tudi pričuje, da škof ni posvečen le za eno škofijo, ampak za zveličanje vsega sveta.
Za svetnika ga je razglasil papež Benedikt XVI. 23. oktobra 2011.
Vir

V Parmi (v Italiji), blaženi Gvido Marija Conforti [konfórti], škof, ki je bil kot dobri pastir vedno čuječ v obrambi Cerkve in vere ljudstva. V skrbi za evangelizacijo ljudstev, je ustanovil Pobožno družbo svetega Frančiška Ksaverja.
Vir