sveti Janez Payne – duhovnik in mučenec

Janez PayneRodil se je v škofiji Peterborough, umrl pa v kraju Chelmsford, 2 aprila 1582. Odšel je v Douai kjer ga nadškof Cambrai 7. aprila 1576 posvetil v duhovnika. V Anglijo je odšel 24. aprila istega leta skupaj s svetim Kutbertom Mayne. Živel je večinoma pri Anni, vdovi Sir Williama Petre in hčeri Sir Williama Browne, včasih pri Lordu Mayorju Londonskem,v Ingatestonu, Essexu, pa tudi v Londonu. Kmalu po njegovem prihodu se je seznanil z Gregorjem Godsalve, Marijanskim diakonom škofije Bath, ki ga je poslal v Douai, da se pripravi za duhovniško službo, ki jo je prejel v Cambrai 20. decembra leta 1576. Janez Payne je bil aretiran in zaprt v začetku leta 1577, vendar se je novembra malo pred tem razrešen obtožb vrnil v Douai.
Verjetno je vrnil v Ingatestone še pred božičem leta 1579. V začetku julija leta 1581 sta bila z Godsalvom, ki je prišel v Anglijo v juniju 1577, aretirana v Warwickshiru po spletki “Judeža” Eliota, in, po Walsinghamovem zaslišanju v Greenwichu, 14. julija zaprta v Tower.  Tam je bil blaženi Janez priveden k zaslišanju 14. avgusta in ponovno 31. oktobra. Eliot ga je obtoževal načrtovanja atentata na kraljico in njene tri najbolj zaupne ministre. Na te očitke je bil obtožen v Chelmsfordu 23. marca, in, čeprav ni bilo poskusa, da bi potrdili Eliotovo zgodbo, je žirija razglasila obsodbo, ki so jo od nje pričakovali. Ob njegovi usmrtitvi se je množica vmešala, da bi preprečila izvajanje zadnjih barbarskih izživljanj, preden bi umrl.
Vir

V Chelmsfordu [kílmsfordu] (na Angleškem), sveti Janez Payne [pajn], duhovnik in mučenec, ki je pod kraljico Elizabeto I., zaradi obtožbe lažnega zločina, pretrpel mučilo križa.
Vir