sveti Justin de Jacobis – škof in misijonar

Justin de JacobisImena: Justin, Just, Justi, Justo, Juštin, Justinus, Justinjan, Justina …
Cerkve v Sloveniji/svetu: v Sloveniji je 8 cerkva sv. Justa, in to vse v koprski škofiji.

Doma je bil v južni Italiji, kjer se je rodil leta 1800. Z osemnajstimi leti je vstopil k lazaristom. Kot mlad duhovnik se je odlikoval v vztrajni potrpežljivosti in neugnani pripravljenosti pomagati. Odpovedal se je mestu predstojnika velike naselbine lazaristov v Neaplju in se leta 1839 odpravil v Abesinijo (Etiopijo), kjer se mu je odprlo velikansko misijonsko področje. Tu je našel propadajoče krščanstvo (koptska vera), ki je izgubilo zelo veliko svoje življenjske sile sredi poganske množice, med katero se je čedalje bolj širil islam.

Justin je dobil pooblastila apostolskega prefekta. Prebival je v Adui. Povsem se je prilagodil življenju domačinov. Navedimo nekaj mest iz njegove prve pridige: »Vrata srca so usta. Ključ srca je beseda. Ko odprem usta, vam odprem svoje srce. Ko vam govorim, vam dajem ključ v moje srce. V svoji domovini sem slišal, da je Abesinija krščanska dežela. Pa sem rekel svojemu očetu in materi: Moj oče, moja mati, blagoslovita me, zakaj namenil sem se, da odpotujem. Rekla sta mi: Moj sin, kam nameravaš iti? Odgovoril sem jima: Svoje ljubljene brate v Abesiniji bi rad videl. Zato me blagoslovi, oče, blagoslovi me, mati. Oče je zdihoval, mati je jokala. Potem sta me blagoslovila in rekla: Sin moj, pojdi, kamor te Bog kliče, pojdi tja, da boš videl abesinske kristjane. Povej jim, da jih imava rada tudi midva, sicer ne bi poslala k njim svojega ljubljenega otroka …«

Ob takšnem odnosu si je Justin hitro pridobil zaupanje ljudi in tudi rasa (kneza) Ubie iz Tigrisa. Ta mu je zaupal vodstvo odposlanstva v Kairo. Justin pa je dosegel, da je smel s tem odposlanstvom potem še v Rim in Palestino.

Do leta 1844 je zbral okrog sebe sto vernikov. Število pa je raslo in kmalu so bile ustanovljene nove skupine kristjanov po drugih krajih. Naslednje leto je odprl malo semenišče za vzgojo domačih duhovnikov. Justin de Jacobis je bil posvečen za škofa. Ko pa je postal abesinski cesar Cassa, so začeli preganjati katoličane po vsej deželi. Škofa Justina so izgnali, na poti proti obali je leta 1860 umrl. Za blaženega ga je razglasil papež Pij. XII., za svetnika pa papež Janez Pavel II.
Vir