sveti Kajetán Catanoso – duhovnik in ustanovitelj

blaženi Kajetán Catanoso - duhovnik in ustanoviteljV Reggiu [rédžiju] (v Kalábriji, v Italiji), sveti Kajetán Catanoso [katanóso], duhovnik, ki je ustanovil Kongregacijo sester Veronik od svetega obličja, v pomoč revnim in zapuščenim.
Vir

»Ljubite Jezusa v Najsvetejšem zakramentu. Nikoli ga ne pozabite. Ne puščajte ga samega v tabernaklju, pojdite in ga obiščite. Pojdite, govorite z Jezusom, govorite z Jezusom, živite z Jezusom, tolažite Jezusa, vse delajte z Jezusom, potem ga boste lahko prinašali dušam.«
Ime: Kajetan (Gaëtano) izhaja iz latinskega imena Caietanus in pomeni »gaetanski, iz Gaëte«, nekdaj rimskega pristanišča Portus Caietae pri Neaplju.
Rojen: 14. februarja 1879.
Kraj rojstva: Vasica Chorio di San Lorenzo v Reggiu v Kalabriji na jugu Italije.
Umrl: 4. aprila 1953.
Kraj smrti: Mesto Reggio Calabria.
Družina: Njegovi starši so bili bogati zemljiški posestniki, na njihovi zemlji pa so delali naseljenci. Bil je tretji od osmih otrok očeta Antona in matere Antonije, roj. Tripodi. Družina je bila globoko verna in iskreno pobožna.
Semenišče: Deset let je bil star, ko ga je oče odpeljal v semenišče v Reggio Calabria, da bi postal duhovnik. Bil je zelo šibak, a je z močno voljo premagal vse težave.
Posvečenje: 20. septembra 1902 v Reggiu v Kalabriji.
Pentedattilo: Po posvečenju je bil dve leti prefekt v semenišču, nato pa je leta 1904 postal župnik v oddaljeni hribovski vasici Pentedattilo, kjer je služboval do leta 1921. Ljudje tu so bili revni, nepismeni in versko nepoučeni, obsojeni na življenje na robu družbe. Catanoso se jim je takoj posvetil in vsem postal vse. Z njimi je delil pomanjkanje, stiske, veselje in žalost. Odprl je brezplačno večerno šolo za mlade, ki niso mogli obiskovati javnih šol, in bil njihov učitelj.
»Kristusovo obličje«: Že v Pentidattilu ga je razvnela pobožnost do trpečega Gospodovega obličja. Postal je misijonar »Svetega obličja« in leta 1919 ustanovil Pobožno zvezo Svetega obličja ter začel izdajati posebno glasilo.
Delo za poklice: Zelo je spodbujal ustanovo Delo revnih klerikov, katere namen je bil mladim moškim, ki so bili brez sredstev, ponuditi potrebna sredstva za duhovništvo. Postal je vodnik številnih duhovnikov, redovnikov in redovnic.
Ustanovitelj: 2. decembra 1934 je ustanovil Kongregacijo hčera svete Veronike, misijonark Svetega obličja, ki naj bi širila pobožnost do svetega Jezusovega obličja. Poleg tega je njihovo poslanstvo še: stalna spravna molitev, kateheza, pomoč otrokom, mladim, duhovnikom in ostarelim. Sestre danes delujejo v Italiji, na Filipinih in v Tanzaniji.
Zavetnik: Kongregacije hčera svete Veronike, Reggia Calabria, kalabrijskih duhovnikov in kaplanov.
Goduje: 4. aprila, tudi 20. decembra.
Beatifikacija: Papež sv. Janez Pavel II. ga je 4. maja 1997 razglasil za blaženega, Benedikt XVI. pa 23. oktobra 2005 za svetnika.
Splet: http://suoreveroniche.altervista.org/
Vir