sveti Kilijan in tovariša iz Würzburga – škof, diakon in duhovnik, mučenci

sveti Kilijan iz Würzburga - škof in mučenecZavetnik sirot, pleskarjev in proti očesnim boleznim.
Atributi: škofovska oblačila, palica, knjiga, palma, tonzura.
Imena: Kilijan, Kilian, Kilijana.
Zelo obiskana romarska pot je Kilijanov sarkofag v cerkvi Neumunster v Wurzburgu. V tej cerkvi so tudi doprsni kipi sv. Kilijana in njegovih dveh tovarišev Totnana in Kolonata. Naredil jih je Tilman Riemenschneider leta 1500, ker pa so leta 1910 zgoreli, so naredili njihove kopije.
Po legendi naj bi bil Kilijan iz irsko-skotske družine. Po papeževem pooblastilu je pridigal z diakonom Totnanom in duhovnikom Kolonatom. Spreobrnil naj bi kneza Gozberta in njegovo družino. Na škofovo zahtevo se je Gozbert leta 689 tudi ločil od bratove žene s katero je živel, zato je ta najela morilca in dala ubilti Kilijana in njegova tovariša.
8. julija ga častijo ker je dal škof Burkhard na ta dan prekopati njegove posmrtne ostanke. Poleg doprsnih kipov v cerkvi Neumunster hranijo tudi glave vseh treh svetnikov. Na Kilijanov god je še danes romanje v wurzbursko Neumunsterkirche.
Vir

V Würzburgu [vircburku] (v Avstráziji, v Nemčiji), sveti Kiliján, škof in mučenec, po rodu iz Irske, ki je sem prišel oznanjat evangelij. Zaradi krščanskih navad, ki jih je zvesto ohranjal, je preboden dovršil mučeništvo.
Vir