sveti Nikolaj Tavelić in tovariši – frančiškani in mučenci

sveti Nikolaj Tavelić in tovariši - frančiškani in mučenciImena: Nikolaj, Nik, Niki, Nicola, Nikica, Nikita, Niko, Nikola, Nika, Nikolaja, Nikolina, Nikol, Nike, Nikoleta, …
Nikolaj se je rodil okoli leta 1340 v Šibeniku, v ugledni plemiški družini. V frančiškanski red je vstopil že kot mladenič. Več kot deset let je deloval kot oznanjevalec vere v Bosni, potem pa je leta 1385 odšel v Jeruzalem. Tam je spoznal Deodata in Petra iz juzne Francije in Štefana iz severne Italije. Leta 1391 so štirje misijonarji hoteli na muslimanski praznik pridigati v mošeji v Jeruzalemu, zato so si hoteli prej pri mestnem kadiju priskrbeti dovoljenje. Ta je bil nad njihovim namenom ogorčen in jih nagnal iz hiše. Ko so ljudje zvedeli kaj so nameravali, so jih na ulicah napadli in pretepli. Vrgli so jih v ječo in jim cele dneve niso dali nič hrane. Ker so se zatekali k molitvi in veri, so jih obsodili na smrt. 14. novembra 1391 so jih usmrtili z mečem. Mučitelji in rablji so trupla sežgali in njihov pepel raztrosili po vsem Jeruzalemu.
Sveti Nikolaj goduje 14. novembra.
Vir

V Jeruzalemu, sveti duhovniki in mučenci: Nikolaj Tavelić, Deódat Aribert, Štefan iz Cúnea [kúneja] in Peter iz Narbone [narbóna], iz Reda manjših bratov, ki so svobodno oznanjevali krščansko vero pred Saraceni na javnem trgu in stalno pričevali za Kristusa, Božjega Sina. Bili so v ognju sežgani.
Vir