sveti Peter Klaver – duhovnik in redovnik

Peter Klaver Zavetnik črnskih misijonov in misijonskih sester sv. Petra Klaverja
Atributi: Duhovniška oblačila
Imena: Pierre, Peter, Pero, Perica, Peran, Perko, Peterček, Petja, Petko, Petra, …
Cerkve v Sloveniji/svetu: V Sloveniji je 63 cerkva sv. Petra in 20 cerkva sv. Petra in Pavla
Rodil se je leta 1580 v severni Španiji. Starši so si ga izprosili od Boga in ga zaobljubili v duhovniški stan. Ko je dvaindvajset let star vstopil k jezuitom, je poljubil tla celice, rekoč: »Moj Bog, kako sem zaslužil, da si me sprejel za svojega služabnika? Daj mi milost, da bom le tebe ljubil in le zate živel.« Tam se je spoprijateljil s svetniškim Alfonzom Rodriguezom, ki je bil prej trgovec in je po smrti svoje žene in otroka štiridesetleten vstopil v jezuitski red. Iz ponižnosti je ostal le samostanski brat. Ta je bil Klaverju duhovni voditelj z besedo in zgledom. On mu je tudi navdihnil misel, da ga Bog kliče v ameriške misijone.
V pristaniškem mestu Kartageni je prejel mašniško posvečenje in k drugim slovesnim obljubam dodal še to, da se hoče vse življenje posvetiti delu za črne sužnje. Bil je mož beseda. Osemintrideset let je čakal ladje, ki so prevažale sužnje iz Afrike, beračil zanje po mestu, jih obiskoval v revnih kočah, tolažil, zdravil bolnike in delil zakramente. Sam jih je krstil okoli 30.000. Nekateri so kljub temu napačno presojali njegove apostolske namene in so mu predstojniki za nekaj časa celo odvzeli službo misijonarja za črnce. To je bil zanj težji križ kakor vse druge žrtve, a ga je molče nosil.
Peter Klaver

Leta 1650 je stregel kužnim bolnikom in pri tem sam zbolel. Naslednje leto je začel vidno pešati in se je moral odpovedati apostolski dejavnosti. Zdaj je daroval sebe kot žrtev za črnce. Ko se je raznesla po mestu novica, da Peter Klaver umira, se je zbrala množica, ki se noč in dan ni mogla zvrstiti mimo sobe umirajočega: redovniki in redovnice, škof, bogatini in ubožci, sužnji in otroci, vsi so se hoteli posloviti od človeka, ki je storil toliko dobrega in kot žrtev zgorel za druge. Umrl je 8. septembra 1654. Papež Leon XIII. ga je razglasil za zavetnika afriških misijonov. Blažena Marija Terezija Ledochovska je misijonsko družbo za Afriko imenovala po njem »Družbo sv. Petra Klaverja« in ustanovila list »Odmev iz Afrike«.
Goduje 9. septembra.
Vir

Sv. Peter Klaver: Suženj zamorskih sužnjev
Peter Klaver se je rodil v Kataloniji v Španiji leta 1580 kot sin globoko verne kmečke družine. Srednjo šolo je končal v Barceloni, noviciat v Tarragoni. Za njegov misijonski poklic je bilo posebej odločilno, da so ga po noviciatu poslali študirat filozofijo v novi kolegij na Mallorci. Tam je sveti vratar Alfonz Rodriguez s svojim globokim duhovnim življenjem izredno vplival na duhovno rast Petra Klaverja in ga pridobil za misijone med črnci v Južni Ameriki.

Na lastno prošnjo so predstojniki poslali Petra v pristanišče Cartagena, kjer so izkrcavali v Afriki polovljene črnske sužnje. V Cartageni je Peter prejel mašniško posvečenje in bil takoj dodeljen pastorali črnskih sužnjev. To službo je opravljal 40 let, vse do smrti. Pri slovesnih redovnih zaobljubah je k štirim dodal še svojo obljubo: »Petrus Claver, Aethiopum semper servus« (Peter Klaver, vedno suženj Etiopcev). Takrat so namreč vse črnce imenovali Etiopce.

Od 16. stoletja dalje je cvetela trgovina z afriškimi sužnji. Na dolgih poteh z ladjami, ki so trajali od Afrike do Južne Amerike po več mesecev, so postali izčrpani, saj so z njimi grdo ravnali. Povsem drugače jih je sprejemal na ladjah v Cartageni Peter Klaver. Prišel je k njim kot oče in poskrbel kolikor je mogel za olajšanje njihovega žalostnega stanja. Posebej se je zavzemal za bolnike. Hkrati s telesnim okrepčilom je skrbel za duhovno tolažbo. Govoril jim je o večnih resnicah in jih pripravljal na krst. Ko so ga vprašali, koliko črncev je krstil, je odgovoril: »Tristo tisoč in morda še kakega več!« Če so iztovorjene sužnje odvedli v taborišča, je šel Peter z njimi in jim s pomočjo svetopisemskih slik razlagal katehezo ter jih pripravljal na prejem svetih zakramentov. Posebno ljubezen je kazal bolnikom, gobavcem in jetnikom. Črnce je iskal tudi po vaseh v njihovih bornih kočah in  vodil ‘misijone’. Leta 1650 je stregel kužnim bolnikom in pri tem sam zbolel. Po letu 1561 je začel vidno pešati in je veliko trpel, zato se je moral odreči apostolski dejavnosti. V hudih bolečinah je kakor ohromel ležal na postelji ter sebe daroval kot žrtev za črnce. Umrl je 8. septembra 1654. Za blaženega je bil razglašen leta 1850, za svetnika pa 38 let kasneje 7. julija 1896 ga je papež Leon XIII. imenoval za zavetnika vseh črnskih misijonov.
Vir

Sveti Peter Klaver, duhovnik iz Družbe Jezusove, ki je delal v Novi Kartágini v Kolumbiji več kot štirideset let z odpovedjo sebi in izredno ljubeznijo za črnce, ki so bili odpeljani v suženjstvo. Skoraj tristo tisoč črncev je osebno prerodil po krstu za Kristusa.
Vir