sveti Saturnin – škof in mučenec

sveti Saturnin - škof in mučenecZavetnik Sardijije; Navarre; Toulousa, Cagliarija, Weissenaua, Minderaua; proti smrtnemu strahu, kugi, glavobolu in omotici, nadležnim mravljam in za srečno zadnjo uro
Atributi: škofovska oblačila, palica, bik
Imena: Saturnin, Saturnij, Saturnina, …
Saturnin – Sernin je bil prvi škof v Toulousu v Franciji. Kot rimski misijonar je bil poslan v Galijo (sedanjo Francijo), a je opravljal misijonsko delo najprej v španski Novari in okolici ter v Carcasonnu. Ko tam ni bil uspešen, se je odpravil v okolico Toulousa. Tu je srečal ljudi, ki so bili voljni sprejeti evangeljsko oznanilo. Zgradil jim je prvo cerkev. Potem so se pa meščani, naščuvani od poganskih duhovnikov, nenadoma obrnili proti njemu in ga na surov način usmrtili. Tudi njega so privezali za rep podivjanemu biku. To pa se je zgodilo že za časa Valerijanovega preganjanja kristjanov okoli leta 257.

Dve pobožni kristjanki sta rešili njegove posmrtne ostanke in jih pokopali na kraju, kjer danes stoji cerkev »Notre Dame du Taur«. Touloški škof sv. Hilarij je našel mučenčev grob in dal nad njim postaviti leseno kapelo. Eden izmed poznejših škofov je prenesel Saturninove posmrtne ostanke v baziliko, zgrajeno njemu v čast. Na svetnikovi krsti je upodobljeno njegovo mučeništvo. Francozi pravijo mučencu Saint Sernin.
Goduje 29. novembra.
Vir

– V Toulousu [tulúzu] (v narbonenski Galiji, danes v Franciji), spomin svetega Saturnína, škofa in mučenca, ki je bil, v času istega Décija, privlečen na Kapitol tega mesta, ter bil od poganov vržen iz vrha gradu po stopnicah, da je, z razbito glavo in po vsem telesu razmesarjen, vrnil Kristusu dušo.
– V mestu Toulouse [tulúz], prenos svetega Saturnina, škofa in mučenca.
Vir