blažena Marija Frančiška od Jezusa (Ana Marija) Rubatto – devica, redovnica in ustanoviteljica

blažena Marija Frančiška od Jezusa (Ana Marija) Rubatto - devica, redovnica in ustanoviteljicaV Montevideu (v Uruguayu), blažena Marija Frančiška od Jezusa (Ana Marija) Rubatto, devica, ki je v mestu Laono blizu Savone v Italiji ustanovila Inštitut sester, kapucinskih tretjerednic. Ko je odšla v Latinsko Ameriko, se je vsa predala službi revežem.
Vir

»Bog ti je podaril cvetlico: življenje! Skrbno gojite svoje mlado srce, ki bo, dobro oblikovano, nekega dne v čast Cerkvi in domovini.

Glejte naprej in ne bojte se težav, prosite za pomoč in ostanite poslušni tistim, ki vas vodijo. Glejte na Marijo in jo prosite, naj vas razsvetljuje in vam pomaga. Ostanimo vedno povezane z Božjim Srcem, ki je naša radost in upanje!«
Ime: Krščena je bila kot Ana Marija. Obe imeni sta hebrejski, Ana, Hannah, pomeni »ljubkost, milina, milost, ljubezen, molitev«, Marija pa »tista, ki jo ljubi Bog, gospa«.
Redovno ime: Marija Frančiška od Jezusa.
Rojena: 14. februarja 1844.
Kraj rojstva: Mestece Carmagnola, 29 km južno od Torina v Italiji.
Umrla: 6. avgusta 1904.
Kraj smrti: Montevideo, glavno mesto Urugvaja.
Družina: Rodila se je kot predzadnja med osmimi otroki v preprosti kmečki družini. Oče Janez Tomaž se je ukvarjal z živinorejo, a je umrl, ko je imela Ana Marija komaj štiri leta. Mati Katarina, roj. Pavesio, je bila šivilja. Po moževi smrti se je ponovno poročila, umrla pa, ko je bilo Ani Mariji devetnajst let.
Mladost: Kot dekle je imela že snubca, a se mu je odpovedala zaradi redovnega poklica, ki ga je čutila v sebi. Po materini smrti se je preselila v Torino na dom starejše sestre Magdalene, ki je bila poročena, a brez otrok. Pri njej je preživela pet let.
»Dvorna dama«: V Torinu je postala dama – spremljevalka bogate plemkinje Marijane Scoffone. Bila je njena zaupnica in ji osemnajst let pomagala pri upravljanju ogromne dediščine. V teh letih je svoje življenje posvečala dobrodelnim delom, poučevanju katekizma, obisku bolnikov ter skrbi za najbolj prikrajšane v torinski družbi.
Znamenje: Po smrti svoje dobrotnice se je nekaj časa mudila v obmorskem mestu Loano. Tu je, ko se je vračala od jutranje maše, bila priča nesreči, ko je kamen poškodoval delavca, ki je delal na bližnji zgradbi, namenjeni za skupnost, ki naj bi šele nastala. Ana Marija je pomagala delavcu, kapucin p. Angelico in sestre pa so v tem videle znamenje poklicanosti, da prav njej zaupajo vodstvo novega inštituta.
Skupnost: Ana Marija je, po posvetu z Don Boskom in pod pokorščino krajevnemu škofu, nalogo sprejela in 23. januarja 1885 s še štirimi dekleti začela poslanstvo v inštitutu kapucinskih tretjerednic.
Karizma: Poglavitno poslanstvo novonastalega inštituta je bila pomoč bolnim, zlasti na domu, ter krščanska vzgoja mladine. Skupnost se je kmalu razširila ne samo v matični Liguriji, pač pa tudi v Latinski Ameriki. Od leta 1892 je mati Frančiška veliko časa preživela v Urugvaju in Argentini, kjer je ustanavljala nove skupnosti. Sestre danes delujejo še v Eritreji, Etiopiji, Peruju, Braziliji, Kamerunu, Keniji in Malaviju.
Zavetnica: svoje kongregacije »Kapucinskih sester matere Rubatto«.
Beatifikacija: Sveti papež Janez Pavel II. jo je 10. oktobra 1993 razglasil za blaženo, papež Frančišek pa je 21. februarja 2020 potrdil čudež, potreben za razglasitev za svetnico, ki naj bi bila še letos.
Goduje: 6. avgusta.
Splet: www.scmrubatto.org.
Vir