blažena Marija Jezusova Deluil-Martiny – devica in redovna ustanoviteljica

blažena Marija Jezusova Deluil-Martiny - redovna ustanoviteljica

V Marseillu (v Galiji), blažena Marija od Jezusa Deluil Martiny, devica, ki je ustanovila Kongregacijo Hčera Jezusovega Srca. Od zavratnega moža je bila do smrti ranjena, ter s prelitjem krvi zaključila življenje, ki je bilo tesno povezano s Kristusovim trpljenjem.
Vir

»Še eno srce, ki ljubi Jezusa, še ena duša, ki ga časti in se mu posveča, še ena usta, ki ga oznanjajo in častijo, še en duh, ki ga premišljuje in se napolnjuje z njegovo navzočnostjo. Za vse te stvari je vredno preliti svojo kri. Drugi bodo morda rekli, da je to dejanje norosti – a prvi zgled take norosti je Jezus: to je ista norost, zaradi katere je Beseda prišla na svet kot človek, ista norost, ki se je ponižala v Nazaretu in prelila kri v Getsemaniju. To je ista norost, ki se je podarila na Kalvariji in po njegovi smrti – ranila njegovo srce, da je pustil teči svojo Sveto kri in širil svojo Ljubezen.«
Ime: Njena krstna imena so Marija Karolina Filomena. Karolina je izpeljanka iz starovisokonemške besede karl v pomenu »mož, soprog«, Filomena pa je sestavljena iz starogrških besed philein in menos v pomenu »ki močno ljubi« ali »ki je močno ljubljena«.
Redovno ime: Marija Jezusova.
Rojena: 28. maja 1841.
Kraj rojstva: Pristaniško mesto Marseille na obali Sredozemskega morja na jugu Francije.
Umrla: 27. februarja 1884.
Kraj smrti: Marseille.
Družina: Rodila se je v bogati in ugledni družini očetu Pavlu, uspešnemu odvetniku, cenjenemu zaradi razumnosti, poštenosti, vere in dobrodelnosti. Mati Anaida Marija Frančiška je izhajala iz plemenite provansalske družine Solliers. Bila je prvorojenka med petimi otroki, imela je še brata in tri sestre.
Mladost: Bila je radovedna, živahna in bistra, z osmimi leti se je že učila latinščine. Šolala se je pri sestrah vizitandinkah v Marseillu, kasneje pa v Lyonu. Med študijem in po njem je pomagala doma bolni materi skrbeti za mlajše sestre in brata.
Poklic: Pri sedemnajstih letih je na duhovnih vajah jasno spoznala klic v redovništvo, čeprav jo je čakala še dolga pot. Leta 1864 se je pridružila združenju Častna straža Srca Jezusovega, 8. decembra 1869 pa je naredila zaobljubo devištva.
Duhovni voditelj: Jezuit p. Janez Colage, ki je imel pri desetih letih v sanjah videnje, da bo kot duhovnik pri vhodu v velik drevored spremljal dve belo oblečeni devici k mučeništvu. To je bila napoved mučeniške smrti Marije Jezusove.
Ustanoviteljica: 20. junija 1873 je v Berchemu ustanovila Hčere Srca Jezusovega. 22. avgusta 1878 so prve redovnice naredile zaobljube. So izrazito kontemplativen red, svoje poslanstvo in duhovnost črpajo iz evharističnega Jezusa v neprekinjenem češčenju Najsvetejšega in v molitvi za duhovnike in Cerkev.
Danes: Danes ima kongregacija šest hiš: v Rimu in Benetkah, Marseillu, Schwyzu v Švici, na Tirolskem v Avstriji in Lasinji na Hrvaškem.
Smrt: Vrtnar Alojz Chave, malopridnež, ki ga je najela, da bi mu pomagala, jo je kot zagrizen anarhist pričakal na vrtu v zasedi in jo ubil z revolverjem.
Zadnje besede: »Jaz mu odpuščam … za ustanovo.«
Zavetnica: Svoje skupnosti.
Beatifikacija: Papež sv. Janez Pavel II. jo je 22. oktobra 1989 razglasil za blaženo.
Goduje: 27. februarja.
Splet: www.figliedelcuoredigesuvenezia.it; www.maria-deluil-martiny.blogspot.it.
Vir

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja