blažena Terezija Manganiello – tretjerednica

Terezija Manganiello

Bila je preprosta žena, navezana na svojo zemljo, družino in Jezusa. Terezija Manganiello, dekle, ki je živela v 19. stoletju in je bila  razglašena za blaženo 22. maja 2010 med evharističnim slavjem, ki ga je v baziliki Madonna delle Grazie v Beneventu vodil nadškof Angelo Amato, predstojnik Zbora za razglasitve svetih.
“Skromna in ponižna, za svet na pogled nič posebnega, vendar vpisana med zanesljive prebivalce nebes” – s temi besedami je msgr. Luigi Porsi, življenjepisec Terezije Manganiello in postulator postopka za beatifikacijo, opisal to dekle, ki je s 27 leti umrla za tuberkulozo. Predzadnja od dvanajstih otrok, rojena v kmečki družini, v kateri je bila ukoreninjena krščanska vera, je že od malega vedela, da se bo ohranila za posebnega zaročenca, Jezusa. Tako je ostala v družini, služila vsem, še posebno pa ubogim, ki jih je sprejemala v hišo in jih zdravila z zdravili, ki jih je sama pripravila iz zdravilnih zelišč. Zaradi skromne izobrazbe in prežeto s posebno duhovno modrostjo so jo mnogi imenovali “nepismena modrijanka”.
Sestra Terezija, frančiškanska tretjerednica, je predstojniku kapucinov v mestu Montefusco izrazila idejo o ustanovitvi kongregacije, ki jo je sama navdahnila in bila njena opora, čeprav jo ni nikoli videla, saj jo je tuberkuloza prezgodaj odtrgala s tega sveta. Kongregacija je danes razširjena po celem svetu, ukvarja pa se z vzgojo mladih, katehezo, pastoralnim delom v župnijah in misijonskimi aktivnostmi – je poudaril nadškof Amato, ko je govoril o bodoči blaženi. Sestre frančiškanke Immacolatine črpajo navdih prav pri tej sveti laikinji. Ona jim sporoča, naj ostanejo zveste Gospodu, naj oblečejo sijajno oblačilo svetosti in s hvaležnostjo ohranjajo veliki zaklad redovnega poklica – je povedal nadškof.
Vendar pa zgled nove blažene velja za vsakogar. Je sporočilo veselja za mlade, ki želijo vnesti sožitje v družino in mir v svet. Terezija pravi, da je potrebno v celoti živeti krstne obljube, jih nikoli ne prelomiti – je spomnil nadškof. Bila je zvesta v svoji preprostosti. Lahko rečemo, da je Gospodova milost očistila vse madeže na tej ženi, lahko bi se celo reklo, da je nadaljevala z življenjem krstne čistosti – je še povedal nadškof Amato.
Vir