blaženi Avguštin Kažotič – škof

Avguštin Kažotić        Imena: Avguštin, Avgust, , Štine, Štinej; Avguština.
        Blaženi Avguštin je bil doma iz Trogira v Dalmaciji. Rodil se je okoli leta 1260. Materi je bilo ime Radoslava, kar priča, da je bil slovanskega rodu. Študiral je v Parizu in še mlad stopil v dominikanski red, ki se je tedaj že močno razširil v Cerkvi (njegov ustanovitelj, sv. Dominik, je umrl leta 1221).
Papež Benedikt XI. (je Derkvi vladal od 1303 do 1304) ga je imenoval za zagrebškega škofa. Verjetno sta se osebno poznala, ker je Avguštin večkrat obiskal Rim. Doba njegovega vodstva zagrebške škofije je bila zelo plodovita. Pogosto je obiskoval svojo škofijo in skrbel za nravno in gmotno dobro prebivalcev. Restavriral je zagrebško stolnico, sklical tri sinode in se udeležil koncila na Dunaju v letih 1311
-1312.
        Zaradi njegove velike izobrazbe in govorniškega daru so mu ogrsko-hrvaški škofje zaupali diplomatsko poslanstvo k papežu Janezu XXII. To je bil čas tako imenovane avignonske sužnosti papežev. Škof Avguštin je moral zato potovati v Francijo. Imel je nehvaležno nalogo, da se je vrhovnemu pastirju Cerkve pritožil zaradi nasilja, ki so ga izvajali plemenitaši, dvorjani mladega kralja Karla Anžujca. Zaradi kraljevega nasprotovanja se ni mogel vrniti na škofijski sedež v Zagrebu, zato je moral več časa ostati v Avignonu.
Leta 1322 je bil premeščen v mesto Lucera blizu Foggie v Južni Italiji. To mesto je tedaj spadalo pod Neapeljsko kraljestvo. Tu je umrl že naslednjo leto 3. avgusta, na dan, ko se ga spominjamo v svetniškem koledarju.
Hrvatje so zaman skušali skrivaj odnesti njegovo telo. Najprej so ga pokopali v cerkvi svetega Dominika, potem pa prenesli v stolnico, kjer se nahaja še danes v srebrni krsti, izdelani leta 1937.
Ljudstvo ga je kmalu začelo častiti zaradi številnih čudežev, ki so se zgodili ob njegovih zemeljskih ostankih. Predvsem omenjajo ozdravljenja nemih in obsedenih. Njegovo češčenje, ki ga je potrdil papež Klemen XII. leta 1702, so v zadnjem času spet preiskali, kar daje upanje, da bo razglašen za svetnika.
Vir

V Luceri (v Apúliji), blaženi Avguštin Kazotić, škof, iz Reda pridigarjev (dominikancev), ki je naprej načeloval zagrebški Cerkvi, nato zaradi sovraštva dalmatinskega kralja prišel na lucerski sedež, kjer je zelo skrbel za revne in potrebne.
Vir