blaženi Costantino Carbonell – duhovnik, redovnik in mučenec

Constantino CarbonellMučenec v španski državljanski vojni
Costantino Carbonell (1866-1936) je eden od 11 jezuitov, ki so bili ubiti v Španski državljanski vojni leta 1936. Španska revolucijska vlada je sicer jezuite prepovedala že leta 1932, a nekateri niso hoteli oditi v ekzil.
11 jih je bilo ubitih med 19. avgustom in 29. decembrom 1936. Costantino je bil v Alicante jezuitski predstojnik, delal pa je tudi v več jezuitskih skupnostih kot minister (oskrbnik). 19. avgusta so komunisti jezuitskemu patru Sitjar-u dejali, da ga spustijo na prostost, v resnici pa so ga odvedli na cesto izven mesta in ga tam okrog treh ponoči ustrelili. Štiri dni zatem so na podoben način ustrelili še tri druge, ki so sicer živeli v hišnem zaporu in so celo lahko sprejemali obiske. Odvedli so jih izven mesta v nasad oliv, blizu ceste v Valencio in jih tam ustrelili.
Vir

V kraju Tavernes de Valldigna [valdígna] (v pokrajini Valenciji na Španskem), blaženi mučenci: Konstantin Carbonell Sempere [karbonél sempére], duhovnik, Peter Gelabert Amer in Rajmúnd Grimaltós Monllor [monljór], redovnika iz Družbe Jezusove, ki so v času preganjanja proti veri pretrpeli mučeništvo.
Vir