blaženi Enrique Angel Angelelli Carletti – škof in mučenec

»Gre za edinstveno osebnost. Živel je v zelo zahtevnem trenutku argentinske zgodovine. Pogosto je govoril, da je potrebno imeti eno uho za evangelij in eno za ljudstvo. Če povzamemo, pomeni to ljubezen do Boga in bližnjega – to, kar nam naroča evangelij. In on je posluh za evangelij živel v polnosti, po čem me sprašuje evangelij, po čem me sprašuje Bog; kako ljubim Boga in potem kako ljubim svoje ljudstvo. Ljudstvo, ki je bilo v tistem času zatirano.« (kardinal Angelo Becciu, prefekt kongregacije za zadeve svetnikov)
IME: Enrique, Henrik izhaja iz staronemških besed heim »dom« in richi »močan, vladar«, Angel pa iz latinske besede angelus »angel, Božji sel«.
ROJEN: 18. julija 1923.
KRAJ ROJSTVA: Cordoba v Argentini.
UMRL: 4. avgusta 1976.
KRAJ SMRTI: Vas Sañogasta blizu mesta Chilecito v Argentini.
DRUŽINA: Bil je prvorojenec italijanskih priseljencev Juana Angelellija in Celine Carletti.
ŠOLANJE: S petnajstimi leti je vstopil v semenišče naše Gospe Loretske. Od leta 1947 je študij nadaljeval v Rimu v papeškem latinsko-ameriškem kolegiju, nato pa na papeški univerzi Gregoriana študiral pravo.
POSVEČENJE: V duhovnika je bil posvečen 9. oktobra 1949, škofov­sko posvečenje pa je prejel 12. marca 1961.
GESLO: »Para que todos sean uno«, »Da bi vsi postali eno«.
blaženi Enrique Angel Angelelli Carletti - škof in mučenecSLUŽBE: Po vrnitvi v Cordobo leta 1961 je bil imenovan za župnika koordinatorja v župniji San José v okrožju Alto Alberdi in bolniškega kaplana. Bil je profesor za kanonsko pravo in družbeni nauk Cerkve v semenišču in profesor teologije na inštitutu Lumen Christi.
ŠKOF: Po imenovanju za pomožnega cordobskega škofa je postal generalni vikar in rektor velikega semenišča. Kot koncilski oče je sodeloval na drugem vatikanskem cerkvenem zboru. 24. avgusta 1968 je postal škof škofije La Rioja na severozahodu Argentine.
ŠKOFIJA: Škofijo La Rioja je 20. aprila 1934 ustanovil papež Pij XI. Na območju 92.000 km² živi dobrih 265.000 katoličanov (87 %). Od leta 2013 jo vodi škof Daniel Marcelo Colombo.
DELO: Angelelli je svoje življenje posvetil evangelizaciji delavcev. Obiskoval je revna barakarska naselja in ustanovil gibanje za mlade delavce. Spodbujal jih je, naj oblikujejo sindikate in delavske zadruge ter se borijo za svoje pravice. Večkrat je odločno obsodil oderuštvo, drogo, igralnice in da bogati in vplivni zlorabljajo prostitutke. Pripadal je skupini škofov, ki so ostro obsojali kršenje človekovih pravic v času vojaške diktature v Argentini.
MUČENIŠTVO: Ko se je vračal od bogoslužja za dva umorjena duhovnika, sta dva avtomobila izrinila njegovo vozilo s cestišča. Priča pravi, da ga je videl mrtvega na cesti s hudimi poškodbami, kakor da so ga pretepli.
BEATIFIKACIJA: Papež Frančišek ga je 27. aprila 2019 razglasil za blaženega.
GODUJE: 4. avgusta.
Vir