blaženi Gerard iz Clairvauxa – menih, brat sv. Bernarda

Gerard

Blaženi Gerard je ljubljeni brat slavnega sv. Bernarda iz Clairvauxa. Je starejši od njega in ni bil v skupini ljudi, mladih družin in prijateljev, ki so leta 1112 vstopili z velikim reformatorjem v benediktinski samostan Citeaux. Glede na to, da je bil bolj ekstrovertiranega značaja, se je Gerard odločil za vojaško kariero, ko pa je bil težje ranjen pri obleganju Grancyja in za dlje časa zaprt, je imel priložnost razmisliti o tem, kaj je njegovo življenjsko poslanstvo. Ko je prišel iz zapora, se je odločil oditi v samostan Citeaux, ki ga je vodil njegov brat Bernard in tam postati redovnik.
Kasneje sta se brata preselila v samostan Clairvaux v Burgundiji, kjer je Gerard dobil službo ekonoma. V tej službi upravljanja samostana je pokazal veliko sposobnost in učinkovitost. Zahvaljujoč tradiciji je znano, da je bil posebno vešč ročnega dela in so zidarji, kovači, čevljarji, tkalci in delavci prihajali k njemu po nasvete in navodila. Gerard je bil, kot se je izkazalo, prav tako vešč pisanja, imel pa je tudi oster občutek razločevanja v duhovnih stvareh.
Leta 1137 je na romanju v Rim padel v bližini Viterba. Videti je bilo, da je na robu smrti. Vendar se je dovolj opomogel, da se je vrnil v Clairvaux, kjer je umrl naslednje leto.
Rimski Martirologij njegov god označuje za 13. junija.
Vir

V samostanu Clairvaux-ju [klervóju] (v Burgúndiji), blaženi Gerard, menih, starejši brat svetega Bernarda, ki je bil nevešč v znanosti, vendar je imel veliko modrost in razločevanje v duhovnih stvareh. Sveti Bernard mu je v šestindvajsetem govoru o Visoki pesmi postavil nesmrtni spomenik bratske ljubezni.
Vir