blaženi Jacinto Vera y Durán – škof

blaženi Jacinto Vera y Durán - škofV soboto, 6. maja 2023, je v Montevideu, glavnem mestu Urugvaja, potekala beatifikacija msgr. Jacinta Vera, prvega urugvajskega škofa, ki je živel v 19. stoletju. Slovesno somaševanje je na tamkajšnjem stadionu vodil papežev odposlanec, kardinal Paulo Cezar Costa, nadškof Brasilije. Na beatifikacijo je po nedeljski opoldanski molitvi spomnil tudi papež Frančišek.
Kardinal Costa je med homilijo razmišljal o sekularizaciji, ki je po njegovih besedah postala »resničnost tudi v življenju latinskoameriških držav«. Opozoril je, da »ljudje izgubljajo čut za Boga, za evangelij. Sekularizacija nas ne sme prestrašiti, ampak mora biti priložnost za pričevanje in oznanjevanje vere, predstavlja možnost za evangelizacijo«.

Msgr. Vera in njegov boj za svobodo Cerkve
»Kdo se ne spominja dejavne ljubezni msgr. Jacinta Vera? Kdo se ne spominja, s kakšno močjo se je spoprijel s težavami in predlagal pot za Cerkev? Kdo se ne spominja njegovega boja za svobodo Cerkve? Kdo se ne spominja njegove gorečnosti, da bi evangelij dosegel vse kotičke te dežele? Kdo se ne spominja njegove vloge pri prizadevanju za mir?« To so nekatera izmed vprašanj, ki jih je kardinal Costa zastavil med beatifikacijo, ob tem pa je poudaril, da je »potrebno vstopiti v logiko tistih, ki so brez Boga, z novimi metodami, novimi načini, predvsem s pomočjo kulture«. Po njegovih besedah je prav tako velik izziv v današnjem svetu »ponuditi blagovest« o Jezusu Kristusu. Ob tem je poudaril, da je Urugvaj »dežela, bogata s spominom vere, ki se ne izraža le v umetnosti, ampak tudi v živih pričevalcih; in sicer tako, da je ta katoliška kulturna matrica dala trdne temelje nacionalni kulturi«.

Prizadevanje za pomiritev Urugvaja z resnico vere
Kardinal Costa je zatem spomnil, da svojo resnično poklicanost najdemo samo v Kristusu. Dejal je, da iz tega »izhaja Cerkev, ki ima svoj pogled usmerjen v Kristusa. Resnica za človeka, ki veruje, ni neka filozofija, ideja, ideologija, ampak Jezus Kristus sam«. Msgr. Jacinto Vera je prav pred tabernakljem odkril, da je edini način za pomiritev dežele, ki jo razdvajajo spori in politični boji, poslanstvo. Pomiritve »ni iskal s pomočjo politike ali drugih sredstev, ampak z resnico vere; vere, ki je miroljubna. Ta vera, ki so jo oznanjala usta in dejanje blaženih, je pomagala pomiriti državo«.

Vera vodi k dejavni ljubezni
Tako kot je vera vodila življenje msgr. Vera, tako bi morala voditi tudi naše življenje danes. »Vera odpira naše življenje za dejavno ljubezen, za oznanjevanje in pričevanje Jezusa Kristusa. Zaradi nje izvršujemo večja dela, saj nas vceplja v presežnost Boga, kjer po nas deluje sam Božji Sin«. Novi blaženi se je zavedal, da smo vsi Cerkev in da moramo biti priče Jezusa Kristusa v vseh situacijah. Poudarjal je, da smo »člani tiste Cerkve, ki je in bo, utemeljena s krvjo svojega Zveličarja, obstajala vedno, vse do konca časov«. To zavedanje mora biti prisotno v vseh članih današnje Cerkve. Smo Cerkev, poklicani, da skupaj hodimo po poti evangelizacije in poslanstva, kakor nas poziva papež Frančišek in kakor je prav tako zapisano v dokumentu iz Aparecide.
Novi blaženi, zgled misijonarske Cerkve

Kot je v homiliji še poudaril papežev odposlanec, je ljubezen do Jezusa Kristusa spodbudila msgr. Jacinta Vera, da je skupaj z duhovnikoma Joséjem Letamendijem in Inocencijem v devetih mesecih prepotoval regije Durazno, Florida, Trinidad San José, Rosario, Colonia, Carmel, Nueva Palmira, San Salvador, Soriano in Mercedes. Novi blaženi je za vse »zgled misijonarskega življenja, ki bi ga moral vsak kot Jezusov učenec udejanjati v okolju, kjer dela, študira in preživlja svoj prosti čas«. Kardinal Costa je ob koncu homilije zaželel, »naj nam zgled msgr. Jacinta Vera danes pomaga pri pričevanju vere in pri poslanstvu«.
Vir