blaženi Janez Adalbert Balicki – duhovnik

blaženi Janez Adalbert Balicki - duhovnikV Przemyslu [pšemislu] (na Poljskem), blaženi Janez Adalbert Balicki, duhovnik, ki je vršil mnogovrstno poslanstvo za vse božje ljudstvo. S posebno marljivostjo se je posvečal oznanjevanju evangelija in pomoči padlim dekletom.
Vir

»Sedem korakov za napredek v duhovnem življenju:
1. Resen pristop k življenju;
2. Pripravljenost biti kritičen do sebe;
3. Neomajno zaupanje v molitev;
4. Veselje duha;
5. Ljubezen do trpljenja;
6. Hvalnica Božjemu usmiljenju;
7. Nenehno spreminjanje samega sebe.« (njegova spoznanja)
Ime: Hebrejsko ime Johanan pomeni »Jahve (Bog) je milostljiv«, Adalbert pa je starejša oblika nemškega imena Albert, sestavljeno iz besed adal »plemenit« in beraht »bleščeč«.
Vzdevki: Apostol revnih, poljski Janez Vianney.
Rojen: 25. januarja 1869.
Kraj rojstva: Vasica Staromieście, danes del mesta Rzeszów na jugu Poljske.
Umrl: 15. marca 1949.
Kraj smrti: Zgodovinsko mesto Przemyśl na jugovzhodu Poljske.
Družina: Rodil se je v revni, verni družini; bil je sin Mikolaja, železniškega progovnega prometnika, in Katarine, roj. Saterlack. Oče je bil grkokatoličan, mati pa rimokatoličanka; spoštovali so oba obreda, čeprav oče ni hodil v pravoslavno cerkev. Imel je še tri brate ter tri sestre. Po krstu so ga botri položili na oltar in rekli, da ga darujejo Bogu za duhovnika.
Študij: Dvanajst let se je šolal v gimnaziji v Rzeszowu, septembra 1888 pa se je vpisal v semenišče v Przemyślu.
Posvečenje: 20. julija 1892 je bil posvečen v duhovnika. Svojo novo mašo je daroval v danes porušeni leseni cerkvi svetega Simona in Juda Tadeja v Świlci, kamor se je že prej preselila njegova družina.
Kaplan: Njegovo prvo poslanstvo je bila služba vikarja v župniji Polna – sv. Andrej (prej škofija Przemyśl, zdaj Tarnów), ki jo je opravljal 15 mesecev. Postal je znan kot govornik in spovednik. O Bogu ni govoril le v cerkvi, ampak tudi na ulici in po gostilnah. Mnogi so se ob tem spreobrnili, tako da so po njegovi zaslugi v vasi vse štiri gostilne in žganjarno zaprli in v eni od njih uredili šolo.
Rim: Konec novembra 1893 je odšel v Rim na študij na papeško univerzo Gregoriana, kjer je v štirih letih diplomiral iz filozofije in kanonskega prava ter doktoriral iz teologije.
Profesor: Po vrnitvi je poučeval dogmatično teologijo v semenišču v Przemyślu, kjer je bil prefekt, viceprefekt in nazadnje rektor. Imel je rad red in točnost, na predavanja se je vedno skrbno pripravljal in tudi od bogoslovcev zahteval učenje in znanje. Vse to pa ni zmanjšalo njegove priljubljenosti in spoštovanja.
Spovednik: Zaradi slabega zdravja je leta 1934 odstopil z mesta rektorja, a ostal na univerzi kot spovednik. Kot bolniški kaplan je obiskoval bolnike tudi na domu, predvsem pa veliko spovedoval: v katedrali so bile pred njegovo spovednico vedno čakalne vrste. Ob njegovem zlatem jubileju duhovništva so spovedanci v znak hvaležnosti njegovo spovednico okrasili s cvetjem.
Socialni čut: Bil je zavzet socialni aktivist – med drugim je ustanovil tudi hišo za pomoč prostitutkam.
Goduje: 15. marca.
Beatifikacija: 18. avgusta 2002 ga je sv. Janez Pavel II. razglasil za blaženega.
Vir