blaženi Leonard Kimura in tovariši – redovni brat in mučenci

blaženi Leonard Kimura in tovariši - redovni brat in mučenciMučenec na Japonskem
Leonard Kimura (1575-1619) se je rodil v japonski družini z dolgo katoliško tradicijo. Leonardov dedek je prejel krst po svetem Frančišku Ksaveriju, ko je ta obiskal otok Hirado leta 1550. Leonardovi starši so se preselili v Nagasaki, ki je postal središče krščanstva. Leonard se je tam rodil, obiskoval jezuitsko šolo in nato 14 let deloval kot katehet, ko je z jezuiti potoval po misijonu. Pri 27ih letih se je pridružil jezuitom, postal brat in opravljal službo kuharja, krojača in slikarja. Čez čas je ponovno pričel z delom potujočega kateheta.

Leta 1614, ko so bili misijonarji pregnani, se je odločil, da ne bo zapustil Japonske. Dve leti je deloval sam, jih preživel kot begunec in se poskušal izogibati aretaciji. 16. decembra 1616 pa so ga s skupino kristjanov zajeli. Lovilci najprej niso vedeli, da so zajeli jezuita, ker v času aretacije ni bil oblečen kot redovnik. Na sodišču so mu ponudili običajno nagrado 200 srebrnikov, če jim izda kje se skriva kakšen jezuit duhovnik. Odgovoril je, da pozna enega jezuita, ki pa da ni duhovnik ampak brat. Sodnik je znižal nagrado na 100 srebrnikov, kot je bilo v navadi in Leonard je dejal, da je on tisti jezuit. Takoj so ga odpeljali v zapor, kjer je našel štiri druge, ki so bili zaprti, ker so imeli na stanovanju duhovnika. Eden izmed njih je bil njegov svak Andrej Tokuan.

V zaporu so ostali skoraj tri leta. V tem času je Leonard poučeval paznike in druge jetnike osnovne krščanske vere. Šestindevetdeset zapornikov je postalo kristjanov in zapor je tako postal krščanska skupnost v kateri so imeli tudi določen čas za molitev in premišljevanje. Sredi novembra 1619 so Leonarda odvedli pred guvernerja, ki ni mogel razumeti, zakaj ni zapustil Japonske, ko je cesar pod smrtno kaznijo prepovedal krščanstvo. Zaradi Leonardove izpovedi vere in vztrajanja, ga je guverner obsodil na smrt s počasnim sežigom. Leonarda in njegove štiri tovariše so odpeljali na grič zunaj mesta Nagasaki in jih privezali h kolom, ki so bili tako obloženi z lesom, da bi ogenj gorel počasi. Leonard je vse do smrti molil in oznanjal evangelij.
Vir

V Nagasaki-ju (na Japonskem), blaženi mučenci: Leonard Kimura, redovnik iz Družbe Jezusove, Andrej Murayama Tokuan, Kozma Takeya, Janez Jošida Šoun, Dominik Jorge, ki so bili zaradi krščanskega imena vsi z ognjem sežgani.
Vir