blaženi Mihael (Miguel) Carvalho in tovariši – duhovnik, redovnik in mučenci

Mučenec na Japonskem
Miguel Carvalho (1579-1624) je bil portugalski misijonar. Njegova neučakanost, da bi čimprej začel z misijonskim delom, ga je kmalu po prihodu na Japonsko pripeljala v zapor. Miguel je najprej prišel v Goo v Indiji, kjer je dokončal svoj študij in bil posvečen. Kljub veliki želji po Japonski je pred odhodom tja leta 1619, še deset let ostal v Goi in poučeval teologijo. Nato pa je doživel še brodolom in nekaj časa ni mogel najti prevoza za Japonsko. Odšel je prek Macaa v Manilo in končno leta 1621 pristal v Nagasakiju, preoblečen v Portugalskega vojaka. V tistem času je potekalo veliko preganjanje katoličanov. Misijonarji so morali delovati v tajnosti. Miguel je dve leti preživel na otoku blizu Nagasakija in se učil japonščino.

Iz otoka je bil izgnan, ko je nenadoma stopil pred guvernerja in javno izrazil svojo namero, da bo oznanjal evangelij, da bi tako spreobračal ljudi. Provincial ga je poslal na delo s kristjani v Omuro. Ob povratku v Nagasaki ga je zalotil vohun, ki ga je izdal policiji. Skupaj z dominikancem, dvema frančiškanoma in enim katehistom je bil 13 mesecev v zaporu, ki je bil brez strehe. Živeli so v zelo težkih razmerah. Končno so jih odpeljali, da bi jih ob kolu zažgali. Les so skrbno zložili na tak način, da je gorelo zelo počasi. Miguel je nagovoril gledalce: „Razumeti morate, da smo mi kristjani in da umiramo svobodno in prostovoljno zaradi vere v Kristusa, našega Gospoda.“ Mučeništvo je trajalo skoraj dve uri.
Vir

V Šimabari (na Japonskem), blaženi: Mihael Carvalho [karváljo], iz Družbe Jezusove, Peter Vázquez [váskes], iz Reda pridigarjev (dominikancev), Ludvik Sotelo in Ludvik Sasanda, duhovnika, in Ludvik Baba, redovnik iz Reda manjših bratov, ki so bili živi sežgani.

Vir