blaženi Peter Gregor Frassati – tretjerednik

blaženi Peter Gregor Frassati - tretjerednikPeter Gregor (Pier Giorgio) Frassati je bil rojen v Italiji, 6. aprila 1901. Bil je vzgojen v zelo bogati družini. Njegov oče je bil ustanovitelj in direktor časopisa La Stampa, ki je pogosto promoviral ideje, ki so bile usmerjene proti Katoliški Cerkvi. Njegova mati je bila predana slikarka. V času odraščanja je gojil globoko duhovno življenje in postal dejaven član Katoliške akcije, apostolata molitve, evharistične zveze in združenja univerzitetnih študentov. Odločil se je študirati mehanski inženiring, da bi bil bliže revnim delavcem, zato se je vpisal na politehnično univero v Torinu, kjer je ustanovil katoliški študentski klub. Živel je varčno in revnim dajal velik delež denarja, ki ga je prejel od staršev za osebne stroške. Bil je atlet, smučar in aplinist. Ko je dopolnil 24 let, so ugotovili, da ima neozdravljivo bolezen, zaradi katere je umrl komaj po tednu dni. Umrl je 4. julija 1925. Njegovega pogreba so se udeležili številni prijatelji in reveži. Pokopan je bil v torinski katedrali. Papež Janez Pavel II. je Piera Giorgia Frassatija poimenoval mož osmih blagrov. Za blaženega je bil razglašen leta 1990 kot vzor vere in dobrodelnosti, dveh močnih virov njegovega življenja. Bil je dejaven in prizadeven apostol v svoji družini, šoli in družbi, vesel, vnet in navdušen Kristusov apostol.
Vir

»Živimo v težkih časih, ker se je nasprotovanje Cerkvi razmahnilo bolj kot kadarkoli. Toda to naj vas ne oplaši, pogumni in dobri mladi ljudje. Vedno se spominjajte, da je Cerkev božja ustanova in ne more propasti … Neumen je, kdor sledi užitkom tega sveta, ker so vedno bežni in prinašajo veliko bolečine. Edini pravi užitek je tisti, ki prihaja k nam po veri.«
Ime: Pri krstu so mu dali imena Peter Jurij Michelangelo. Peter pomeni »skala«, ime Jurij pa je zloženo iz besed ge »zemlja, polje« in ergon »delo«, »poljedelec«.
Rojen: 6. aprila 1901.
Kraj rojstva: Torino, Italija.
Umrl: 4. julija 1925.
Kraj smrti: Prav tako Torino.
Družina: Rodil se je v eni najbolj znanih torinskih družin. Oče Alfredo je bil ustanovitelj in direktor liberalnega časopisa La Stampa, senator in veleposlanik v Berlinu, mati Adelaide, roj. Ametis, pa je bila slikarka. Imela sta še hčerko Luciano.
Študij: Študiral je na državni in jezuitski gimnaziji, nato pa vpisal študij strojništva na torinski kraljevi politehniki. Umrl je, tik preden bi postal rudarski inženir.
Združenja: Že kot dijak je postal član Apostolata molitve in Društva Najsvetejšega zakramenta, kasneje pa še Marijine kongregacije, Bratovščine rožnega venca, Vincencijeve konference in raznih katoliških študentskih organizacij. Leta 1922 se je pridružil še tretjemu redu dominikancev in si privzel ime Girolamo.
Konjički: Bil je navdušen planinec in športnik, oboževal je poezijo, cvetje, glasbo.
Dekle: Leta 1923 se je zaljubil v Lauro Hidalgo, a je zaradi predvidljivega nasprotovanja staršev po hudem notranjem boju sklenil to svojo ljubezen žrtvovati v blagor domače družine.
Kreposti: Bil je človek globoke, spontane in odprte vere, ves zazrt v Jezusa v Najsvetejšem zakramentu, ki ga je vsako jutro prejemal, otroško zaupljiv in vdan v češčenju Matere Božje, predvsem pa ves v službi ubogim, ki jim je razdajal vse, kar je mogel, in zanje skrbel.
Zadnje besede: »Mi boš odpustil, Gospod? Oh, Gospod, prosim, odpusti mi!«
Čudež: Med številnimi čudeži, ki so se zgodili na njegovo priprošnjo, je kongregacija izbrala čudežno ozdravitev na smrt bolnega tuberkuloznega in hromega Dominika Sellana, ki je po molitvi k Pieru Giorgiu živel še 35 let.
Beatifikacija: Papež Janez Pavel II. ga je 20. maja 1990 razglasil za blaženega.
Zavetnik: Svetovnega dneva mladih, študentov, Katoliške akcije.
Upodobitve: Poleg številnih fotografij je njegova najbolj znana upodobitev portret Alberta Falchetta, na katerem ga je upodobil kot mladega moža temnih las, urejenih potez z rahlim nasmeškom na obrazu in prodornega pogleda.
Vir

V Turinu (v Italiji), blaženi Peter Jurij Frassati, ki je kot mladenič sodeloval v Združenjih katoliških laikov, se ves posvetil Družbi za pospeševanje ljubezni do ubogih in bolnih, dokler ni umrl, napaden od nagle paralize.
Vir