blaženi Peter Pavel Navarro – duhovnik, redovnik in mučenec

Peter Pavel NavarroMučenec na japonskem
Jezuitski duhovnik in dva kateheta, ki sta mu pomagala, so bili zajeti med velikim preganjanjem v začetku sedemnajstega stoletja na Japonskem. Po rodu iz severne Italije, je Peter Pavel Navarra (1560-1622) leta 1584 odšel v Goo v Indiji, kjer je bil leto pozneje posvečen v duhovnika. Avgusta 1586 je prišel na otok Hirado na zahodu Japonske in se najprej eno leto učil jezika, nato pa pričel s pastoralnim delom v Shikoku in Honshu. Spoznal je, da se mora prilagoditi Japoncem, če želi imeti uspeh pri evangelizaciji. Naučil se je tekoče govoriti in pisati v japonščini, prevzel je njihov stil oblačenja in način življenja.
Ko so ga krajevna preganjanja kristjanov prisilila, da se je preselil, je prišel v kraljestvo Bungo na severu Kyushu. Leta 1614 je izšel ukaz Shogun Iyeyasu-ja, da morajo vsi tuji misijonarji zapustiti državo. Peter Pavel je bil med tistimi nekaj desetimi jezuiti, ki so se odločili, da bodo ostali in delovali na skrivnem. Naslednjih sedem let je hodil po pokrajini Shimbara preoblečen v kmeta, trgovca, prodajalca lesa ali berača, kar mu je pomagalo, da je prišel do kristjanov in na njihovih domovih obhajal z njimi evharistijo in jim podeljeval zakramente. Vedel je, da ga lovijo, zato je potoval samo ponoči. Podnevi je v japonščini pisal: “Apologija krščanstva proti obrekovanju poganov”.
Petra Pavla sta spremljala dva katehista. Peter Onizuka (1604-1622) je bil še najstnik, čigar oče je gostil duhovnika begunca. Dennis Fujishima (1584-1622) pa je bil blizu 40 let star in je postal kristjan v mladih letih.
Onizuka in Fujishima sta bila skupaj z Petrom Pavlom tudi po božiču leta 1621, ko so jih preganjalci ujeli skupaj z Clement Yuemon, ki je bil tudi Petrov pomočnik. Odpeljali so jih k daimiu v Arimi. Ta jih je sprejel, čeprav so bili po zakonu brez dvoma krivi širjenja krščanstva. Ponudil jim je svobodo, če se odpovejo krščanstvu, kar pa so zavrnili. Hotel jih je na skrivaj poslati v Macaou, kjer bi jih izpustili, a preden mu je to uspelo, je prišel šogunov ukaz, da morajo umreti s počasnim sežiganjem.
1. novembra, na dan usmrtitve, je pater Peter Pavel maševal v čast vsem svetim in sprejel v Družbo Jezusovo Onizuka in Fjishima, ki sta med mašo izrekla redovne zaobljube. Vsi štirje so bili privezani h kolom, vendar niso dolgo trpeli, saj je daimio dal navodila vojakom, naj dobro naložijo na ogenj, da bo močno gorelo.
Vir