blaženi Ralf Corby – duhovnik, redovnik in mučenec

Ralf CorbyMučenec na Angleškem
Ralph Corby (1598-1644) je glede na razmere dolgo deloval v Angliji. Njegovi starši so bili spreobrnjenci v katoliško vero, ki so se iz Angleške dežele Durtham preselili na Irsko, se znova vrnili v Anglijo in se končno naselili v Flandriji, kjer je Ralf študiral v angleškem kolegiju. Pripravo na duhovništvo je nadaljeval v Španiji, kjer je leta 1625, po posvečenju, vstopil k jezuitom. Ko je končal svojo jezuitsko formacijo, so ga leta 1631 ali 1632 poslali v Anglijo.
Vrnil se je v pokrajino Durham, ker je bilo tam malo duhovnikov. 12 let je potrjeval katoličane v njihovi veri in jim delil zakramente. 8. julija 1644 so ga aretirali, medtem ko je maševal v Hamsterly Hall, blizu Newcastle-a. Vojaki so vdrli v hišo, ko je ravno začel z berili. Ralf je podpisal priznanje, da je duhovnik, nakar so ga z ladjo poslali v London. Zaprt je bil v zaporu Newgate, sodili pa so mu 4. septembra v Old Bailey. Ker je pred tem že podpisal priznanje, je bilo sojenje samo še formalnost. Obsojen je bil veleizdaje in kaznovan s smrtjo. Tri dni pozneje so ga obesili, mu ko je bil že mrtev odvzeli drobovje in ga še razčetverili. Šerif je ukazal ostanke njegovega telesa in talarja sežgati, da ljudje ne bi mogli vzeti delov za relikvije.
Vir

V Londonu (v Angliji), blaženi Randulf Corby [korbí], iz Družbe Jezusove, in Janez Duckett [daket], duhovnika in mučenca, ki sta bila pod kraljem Karlom I. obsojena na smrt, ker sta stopila na Angleško kot duhovnika in dosegla nebeško palmo v Tiburnu z vrvjo.
Vir