blaženi Rolando Rivi – bogoslovec in mučenec

blaženi Rolando RiviV Modeni, je bil za blaženega razglašen štirinajstletni mučenec Rolando Rivi. Mladega semeniščnika so tik pred koncem vojne prijeli italijanski partizani in ga ustrelili. Slovesnost beatifikacije je vodil prefekt Kongregacije za zadeve svetnikov kardinal Angelo Amato.

Kardinal Angelo Amato je pred beatifikacijo za Radio Vatikan povedal, da se je Rolando Rivi rodil 7. januarja 1931 kot drugi od treh otrok v kmečki družini v kraju Sv. Valentin Castellarano v pokrajini Emilija-Romanja. Ko je imel pet let, je že ministriral v domači župniji. Prepoznal je klic v duhovništvo in pri enajstih letih, leta 1942, vstopil v malo semenišče. Ker so leta 1944 semenišče zaradi vojne zaprli, se je Rolando vrnil v domači kraj. Pomagal je v župniji, posebej radi so k njemu prihajali otroci, katere je spodbujal h krepostim in k prejemanju zakramentov. V ozračju velikega sovraštva do duhovnikov so ga aretirali in ustrelili v gozdu 13. aprila leta 1945. Šlo je resnično za krut umor: eden od partizanov ga je najprej ustrelil v glavo in potem še v srce, rekoč: ‘En duhovnik manj.’

O pomenu Rolandovega mučeništva pa je kardinal Amato dejal: »Gre za zgled življenja po evangeliju. Bil je premlad, da bi imel sovražnike. Drugi so si ga naredili za sovražnika. Zanj so bili vsi bratje in sestre. Sam ni sledil ideologiji krvi in smrti, ampak je izpovedoval evangelij življenja in ljubezni. V preprostosti in veselju je bil poslušen besedam Gospoda Jezusa, ki je nekoč svojim učencem pokazal, kakšna je pravilna drža do sovražnikov: ‘Vam pa, ki poslušate, pravim: Ljubite svoje sovražnike, delajte dobro tistim, ki vas sovražijo. Blagoslavljajte tiste, ki vas preklinjajo, in molite za tiste, ki grdo ravnajo z vami. Tistemu, ki te udari po enem licu, nastavi še drugo, in kdor ti hoče vzeti plašč, mu tudi obleke ne brani […]. Ljubite svoje sovražnike.’ (Lk 6,27-29.35). Rolando je imel v svojem otroškem srcu ljubezen do vseh: kar je pomenilo ljubiti ne samo starše in brate, ampak tudi sovražnike; delati dobro tistim, ki so ga sovražili in blagoslavljati tiste, ki so ga preklinjali. Gotovo je bil – in je še vedno – to revolucionarni nauk, v dobrem pomenu besede, saj vodi k drži bratstva, strpnosti in spoštovanja svobode drugega; brez nasilja, prisilnih ukazov in prelivanja krvi.«
Vir

Mali Rolando (levo)  z družinoRolando Marija Rivi se je rodil 7. januarja 1931 v kraju San Valentino kot drugi od treh sinov Roberta in Albertine Rivi. Jeseni leta 1942 je vstopil v semenišče v Maroli, a ga je moral čez dve leti zaradi nemške okupacije zapustiti. Kljub vsemu se je tudi doma poskušal vesti in počutiti kot semeniščnik, tudi tako, da je nosil talar. Svoje dneve je preživljal ob študiju, sveti maši, rožnem vencu in tabernaklju. V tistih časih je bilo to zelo nevarno, saj je divjal hud boj proti veri in pobijanje duhovnikov je bilo nekaj vsakdanjega. Starša, ki sta bila prestrašena zaradi sovraštva partizanov, sta mu predlagala, da bi odložil talar. Odgovoril jima je: » Zakaj? Kaj delam napak, če ga nosim? Ne želim ga odložiti. Študiram za duhovnika in to oblačilo je znak, da sem Jezusov.« Javna pripadnost Kristusu ga je stala življenja. Skupina partizanov ga je 10. aprila 1945 odpeljala in ga tri dni tepla, mučila in zasmehovala. 13. aprila so ga, ko si je sam izkopal grob, usmrtili z dvema streloma iz pištole. Iz njegovega svetega talarja so nato naredili nogometno žogo.
13. marca t.l. je papež Frančišek izdal ukaz Kongregaciji za zadeve svetnikov naj pospeši delo v zvezi z razglasitvijo Rivija kot mučenca. Za Blaženega je bil razglašen 5. oktobra 2013 v Modeni.
Blaženi Rolando Rivi je dober zgled vsem duhovnikom, ki se prevečkrat sramujejo svojega duhovniškega oblačila. Če je Rivi pri svojih štirinajstih letih bil dovolj trden, da ga je obdržal v burnih vojnih časih, ga lahko naši duhovniki še toliko bolj nosijo v času, ko je verska svoboda zagotovljena po ustavi.
Vir