blaženi Štefan Wyszyński – škof in kardinal

Stefan Wyszyński se je rodil 3. avgusta 1901 v Zuzeli na Poljskem in umrl 28. maja 1981 v Varšavi. Bil je nadškof metropolit Gniezna in Varšave. Kot predsednik je vodil Poljsko škofovsko konferenco v najtežjem času v zgodovini Cerkve in naroda na Poljskem, od 1948 do 1981, ko si je komunistična oblast na vso moč prizadevala uničiti Cerkev in vero ter vzpostaviti ateistično družbo.
Wyszyński je z namenom, da ohrani minimalno pastoralno svobodo Cerkve, leta 1950 s stalinistično oblastjo podpisal sporazum, s katerim je upočasnil odločilen napad na Cerkev. Zaradi tega je bil zaprt na tri leta samice. Po izpustitvi je pripravil devet letni duhovni program priprave na obhajanje 1000-letnice krsta Poljske, leta 1966. Njegov cilj je bil okrepiti vero ljudi in ponovno vzpostaviti krščansko moralo. Na ta način je želel ohraniti identiteto naroda in njegovo notranjo svobodo, kar bi naj v ugodnih okoliščinah pripeljalo tudi do zunanje svobode, kar se je zgodilo po njegovi smrti.
Kot predsednik Poljske škofovske konference je kardinal Wyszyński vzpostavil edinost škofov, duhovnikov in vernikov laikov ter zastavil smer pastoralnega dela Cerkve na Poljskem.
Vir

Nekdanji poljski primas, kardinal Stefan Wyszynski (1901-1981), je prištet med blažene. Kot so včeraj sporočili iz Vatikana, je papež nekdanjemu varšavskemu nadškofu priznal »junaške kreposti« (heroicitas virtutum), za beatifikacijo pa je potrebno še priznanje čudeža, ki se je zgodil na njegovo priprošnjo in ga mora potrditi tudi Vatikan. Na priprošnjo Wyszynskega naj bi leta 1988 ozdravela danes 46-letna ženska, ki je kot dekle zbolela za rakom na ščitnici.
Za kardinala Wysyzynskega je varšavska nadškofija že maja 1989 odprla beatifikacijski postopek na škofijske ravni. Zaključen je bil leta 2001, sledil je postopek v Rimu. Novembra 2015 je varšavski nadškof, kardinal Kazimierz Nycz, kardinalu Angelu Amatu v Vatikanu izročil potrebno dokumentacijo o »krepostnem življenju in delu« kardinala Wyszynskega.
Poljski kardinal in primas je bil simbolni lik duhovnega upora proti komunistično-ateističnemu režimu. Stefan Wyszynski se je rodil leta 1901. Od leta 1948 je bil 33 let na vrhu katoliške Cerkve na Poljskem. Leta 1924 je prejel duhovniško posvečenje, v bogoslovnem semenišču v Wroclaweku pa je deloval kot profesor za cerkveno pravo in sociologijo. Med nacistično zasedbo Poljske je bil skrivni kaplan podzemne vojske in je pogosto nudil zatočišče in skrivališče preganjanim Judom.
Papež Pij XII. je Wyszynskega marca 1946 imenoval za škofa v Lublinu in novembra 1948, po smrti primasa Augusta Hlonda, za nadškofa v Varšavi in Gnieznu. Čeprav je leta 1953 prejel kardinalsko imenovanje, sprva ni smel zapustiti Poljske. V težkem obdobju zatiranja Cerkve je Wyszynski sodil med najpomembnejše varuhe krščanske istovetnosti poljskega naroda. Na vrhuncu komunističnega preganjanja Cerkve so Wyszynskega leta 1953 poslali v zapor, ki ga je smel zapustiti šele leta 1956.
V zaporu je pripravil program prenove za versko življenje na Poljskem. Spoštovanja po vsej Evropi – delno pa tudi ostre kritike v domovini – je bilo deležno pismo poljskih katoliških škofov, ki so ga leta 1965 poslali svojim nemškim kolegom, z njim pa se je začel proces sprave med državama. Na posebno kritiko so naletele besede: »Odpuščamo in prosimo odpuščanja.«
Kardinal Wyszynski se je udeležil vseh zasedanj drugega vatikanskega cerkvenega zbora. V letih 1980/81 je bil posrednik med gibanjem »Solidarnost« in poljsko vlado. »Krona« njegovega življenja je bila izvolitev »poljskega papeža« Karola Wojtyle 16. oktobra 1978, ki ga je lahko že junija naslednjega leta pozdravil na poljski zemlji.
Stefan Wyszynski je umrl dve leti kasneje, 28. maja 1981, po rakavem obolenju. Njegov grob je v varšavski stolnici sv. Janeza.
Vir